Xerrades, exposicions, pilota valenciana i molts concerts protagonitzen el cartell del Moniàtic d’enguany, el festival cultural independent alcoià que revitalitza espais per la cultura i presenta un cartell plural i divers amb una oferta refrescant que vol atraure el públic local i forà.

El festival va néixer el 2002 com a resposta al totpoderós Mediatic Festival, finançat pel govern del PP, que entenen “deixava de banda la cultura local”. L’esforç conjunt de col·lectius junt amb la participació altruista d’artistes i col·laboradors feren possible el Moniàtic, que va sobreviure al Mediatic, estenent les seues activitats a diverses localitats de la comarca durant cinc edicions.

El 2014 es va reprendre el projecte i es va tornar a posar en marxa aquesta proposta cultural oberta i gratuïta per tothom que arriba enguany a la seua DESENA EDICIÓ baix el lema ‘Llibertat per fer la mona’ plasmat al cartell obra de Sofia Hernández, tota una crida per la llibertat d’expressió, tan necessària i tan perseguida últimament a les diverses manifestacions culturals i socials.

Ahir dijous 27 de setembre a les 20 h va arrancar el festival al pub L’Escenari amb la inauguració d’una exposició on es poden reviure els cartells/obres d’art de les passades edicions i el concert de Carles Belda, el mestre de l’acordió diatònic i membre de Pomada i Mesclat que ve amb nou disc en solitari baix del braç.

El divendres 28 a partir de les 20 h, el festival se’n baixa a la llera del riu i portarà la festa a la fàbrica de Cerveses Lluna amb els concerts del grup valencià MAR, comboi aquàtic que creen un imaginari naïf i hippie, dolç i viu, i que s’estrena a Alcoi; els alcoians Desustancia amb el seu rock estatal de la Font Roja presentant el seu segon treball que beu de les aigües d’Extremoduro i d’Obrint Pas i Pájara Rey, la nova sensació a Múrcia, reines del jijiPunk, del Grrrlatge i RiotPop, lletres divertides, amb missatge i molta marinera.

El dissabte 29 arriba el dia gran del festival. A les 11 h tindrà lloc al parc de la Glorieta una taula redona sobre Autogestió cultural amb participació de diversos col·lectius d’arreu el País Valencià per compartir experiències i reflexionar sobre els canals per la producció, difusió i consum artístics i culturals de forma autogestionada.

Des de les 12 del migdia hi haurà activitat i música al solar del carrer Sant Rafel, al partidor, mentre s’acaben de donar els ultims tocs al recinte. Es farà una paella popular per a dinar perquè els assistents agafen forces per a la resta de la jornada.

A la vesprada l’activitat es desdobla: A les 17 h el Moniàtic es volca amb l’esport tradicional i organitza una partida de pilota valenciana al trinquet de la Cova Santa on participaran diversos pilotaris d’Alcoi i comarques.

Des de les 16.30 h començaran els concerts al solar del carrer Sant Rafel on podrem gaudir de les lletres melancòliques i romàntiques del pop d’ensomni de No Members; la girlband d’Alacant amb missatge republicà i melodies pròpies de les Ronettes: Las Infrarojas; el punk amb sabor de la millor xufa dels valencians Tipex; els sabors jamaicans de la big band del reggae valenciana: Albuferians; el grup de moda de panorama de la música cantada en valencià: les alcoianes Júlia amb la motxilla plena de bones crítiques, bones cançons i un molt bon directe, elèctric, eclèctic i pop; el punk i rock Psicodèlic de pensament crític i altermundialisme àcid del primer grup de la història de la música en valencià que canta en castellà: Las Vícitmas Civiles; la llegendària banda de Punk nascuda a Birmingham l’any 1983: Sensa Yuma, que es troba realitzant la seua gira d’acomiadament o el ruidisme, catxarreria, ball i destarife d’ESOC que no deixarà a ningú indiferent.

Els interludis d’aquests concerts es veuran amenitzats per SAMBOLIKA batucada local i global.

El Moniàtic serà tota una oportunitat de gaudir de bon ambient i bona música a llocs poc convencionals però que a poc a poc s’estan consolidant a Alcoi com a espais culturals. L’assistència a totes les activitats del festival serà gratuïta i oberta a tothom.

Els diferents col·lectius i associacions com l’Ateneu Cultural El Panical, Música de Telers o l’Associació de Veïns del Partidor i col·laboradors a títol personal que coorganitzen el festival agraeixen la col·laboració de Cerveses Lluna, el Centre Cultural Ovidi Montllor, L’Escenari, Licores Sinc i la regidoria de Joventut de l’Ajuntament d’Alcoi així com als diferents artistes que participen en el festival perquè coneixedors del caràcter del festival, sense ànim de lucre i fonamentat en la cultura participativa autogestionada, lliure i combativa els artistes es presten a participar en condicions econòmiques quasi inexistents per poder ser partícips d’una proposta tan romàntica.

Cartell