Enguany les Biblioteques Municipals tornen a celebrar el Dia de la Biblioteca, que es commemora en totes les biblioteques públiques de l’Estat avui  dimecres 24 d’octubre, amb un seguit d’activitats.
Ahir dimarts 23 d’octubre, 20 h, en l’Àgora, va ser la presentació del llibre «La colònia agroforestal dels Plans», de Jordi Borrell.

La serra dels Plans encara amaga una història desconeguda per a molts: la lluita d’unes famílies camperoles contra el medi natural al qual volgueren transformar en terres de conreu. Una lluita que començà l’any 1910, quan va ser inaugurada la colònia agroforestal dels Plans, la primera de l’Estat espanyol. Tanmateix, les múltiples dificultats contra les quals hagueren d’enfrontar-se aquestes famílies feren que, a poc a poc, abandonaren aquestes terres, fins que el 1945, després d’anys de patiments i penúries, la colònia fou extingida i deixaren abandonades les famílies que encara resistien en aquell indret. Encara hui, més d’un segle després, podem reviure i imaginar la dura vida en aquella colònia. El llibre no és venal i podran recollir-lo els socis-lectors durant el dia de la biblioteca fins a esgotar-ne l’edició.

Avui, dia de la Biblioteca, a les 18 h, en la Biblioteca Tirisiti, tindrà lloc l’animació i presentació del llibre La Bruixa Xocolata i els monstres mostosos, de Sílvia Colomer i Sergi Olcina.
Segon volum de les aventures de la Bruixa Xocolata per a xiquets i xiquetes, escrit per dos autors d’Alcoi, la contacontes Silvia Colomer i el periodista Sergi Olcina, i de bell nou amb l’editorial fundada per l’escriptora alcoiana Mercè Climent, Lletra Impresa. El llibre combina fantasia, realitat, alegria i emoció amb una bruixa com a protagonista, esbojarrada i divertida que sempre té gana de llepolies, d’amics i de màgia. En aquesta ocasió, porta també uns amics mostosos.

Finalment a les 20 h, en la Biblioteca i Arxiu Municipal, hi haurà una visita guiada pels fons documentals i instal·lacions de l’antic Banc d’Espanya.
L’edifici monumental de l’antic Banc d’Espanya, inaugurat en 1927, va ser destinat en 1982 a Casa de Cultura. En els baixos s’ubiquen la Biblioteca i l’Arxiu Municipal, i els seus soterranis encara conserven les antigues cambres cuirassades del banc. La visita guiada permet observar documents que mai estan a l’abast del públic. Una ocasió única per a contemplar en viu el patrimoni documental més important de la ciutat.
Cal inscripció prèvia al mateix Arxiu Municipal (telèfon 965537143 – arxiu@alcoi.org).

Recordem que l’Escola Municipal de Belles Arts d’Alcoi, i en concret la seua alumna Gema Sempere Molina, ha realitzat el cartell del Dia de la Biblioteca.
Aquest cartell serà la imatge gràfica de difusió d’aquesta celebració tant en les biblioteques municipals d’Alcoi com en aquells centres educatius que també celebren aquest dia especial en les seues biblioteques escolars.

Des de l’any 1997 se celebra el 24 d’octubre com el Dia de la Biblioteca en record de la destrucció de la Biblioteca de Sarajevo, incendiada en 1992 durant el conflicte balcànic. La iniciativa va nàixer per traslladar a l’opinió pública la importància de la biblioteca com a lloc de trobada dels lectors de totes les edats amb la cultura, i com un instrument de millora de la formació i la convivència humana.