El barri de Batoi és, sens dubte, un dels més diferenciats de la resta de àrees urbanes de la ciutat pel seu naixement, situació geogràfica i desenvolupament. La Regidoria de Democràcia Participativa ha encarregat definir a través d’un procés participatiu realitzat per l’empresa especialitzada Crea360, un diagnòstic de Batoi que servisca com a full de ruta. Una reivindicació realitzada per l’Associació de veïns de Batoi i que el govern considera prioritària per destacar els punts forts d’aquest barri i detectar també quin lloc ha d’ocupar Batoi a la nostra ciutat.

Definir el futur de Batoi comença amb un diagnòstic que està realitzant l’empresa Crea360 i que se centra en diferents punts: primer busca contextualitzar el barri per a després fer un estudi demogràfic, un anàlisis de necessitats socials i culturals, de la situació socioeconòmica, de la seguretat ciutadana, del parc immobiliari i dels recursos potencials del barri.

«Creem que és l’hora de Batoi. El barri sempre ha tingut demandes i s’han incorporat diferents serveis però d’una manera poc estructurada i, a vegades, pensant més en el curt termini que en el futur del barri. El que realment volem saber és què necessita Batoi, i com enfocar un barri molt diferenciat per poder explotar els seus avantatges. Parlem d’un barri on la població jove està quedant-se o marxant? Pot ser una zona atractiva per un tipus de públic determinat? Què ha de tenir per a ser atractiu? Quin comerç o hostaleria cal? Són algunes preguntes importants entre moltes altres per als ciutadans de Batoi però també per tot Alcoi i per aquells que hem de decidir les polítiques públiques» explica la regidora de Democràcia Participativa, María Baca.

«Per exemple, a Batoi tenim una EIMA on molta gent de tota la ciutat acudeix per les característiques de l’escola i del barri fins a Batoi, essent un servei referent d’innovació i qualitat. La zona de la Colònia d’Aviació i Trencacaps és una zona d’expansió urbanística, espai molt proper a Batoi, com pot açò afectar al barri o de quina manera potser una oportunitat? El que volem dir és que hem de definir que ha de ser Batoi com a barri però també què potser Batoi per a la resta d’Alcoi» afegeix Baca.

El primer pas d’aquest diagnòstic serà la primera setmana de novembre, amb una sessió de treball de camp de mà de tot l’equip de Crea360 i un taller participatiu.
Batoi naix com una colònia, un assentament d’immigrants amb aïllament geogràfic i manca de serveis als anys 50 i 60. En els anys 60 es creen a Batoi cinc grups d’habitatges protegits: l’Assumpció, Sant Josep, Santa Margarita, Campanya de Nadal, i de Mestres amb més de 280 habitatges. Envoltat també per sòl industrial, a finals dels 70 i als anys 80 es va convertir en la zona de festa de la joventut de l’època.
D’alta banda, Batoi sempre ha sigut també un barri viu, combatiu que ha buscat la millora constant però que, malgrat les millores en serveis i infraestructures que ha anat assolint al llarg del temps: Escoleta Municipal, el CEIP Batoi, dotacions esportives, centre de Majors, la biblioteca a l’associació de veïns, el parc de Batoi, el pont de Pep Llinares, el mercadet dels diumenges, millora del servei d’autobús, també té molts reptes urbanístics, socials i econòmics que el govern pretén definit amb aquest diagnòstic.