La segona edició de les ajudes creades per la Regidoria de Comerç per a incentivar la implantació de negocis i comerços al centre històric de la ciutat, ha tancat el termini de presentació d’instàncies amb bons resultats, molt millors que l’any anterior. Les dues línies han tingut demanda, essent, un total d’18 negocis els que han demanat ajudes per l’obertura de noves activitats, per 11 l’any passat i 11 per a cobrir les despeses de rehabilitació de locals de baixos per a posar activitat empresarial, mentre que en la primera edició ho van fer 5.

La regidora de comerç, Vanessa Moltó, destaca la bona acollida de les ajudes municipals. «Si l’any passat vam dir que les primeres ajudes, creades per un Govern municipal, per a crear activitat econòmica al centre històric havien tingut bona acollida, amb 16 sol·licituds, aquest any amb 29 estem molt satisfets, és un fet que demostra que l’activitat del centre està dinamitzant-se i que les mesures en les quals estem treballant són positives i, per tant, hem de seguir incidint en elles».

L’ajuda que ha estat sol·licitada per adequar 11 establiments, se centra en la rehabilitació de locals. Es pot arribar a subvencionar el 70% de les obres fins a un màxim de 10.000 euros, sempre que aquestes estiguen destinades a convertir l’espai en un lloc per fer activitat comercial. També es valora, de manera especial, que siga un comerç relacionat amb l’artesania i que estiga a l’àrea d’influència. Aquestes ajudes són compatibles amb les subvencions «INMPULS» que també atorga l’Ajuntament per a impulsar l’activitat econòmica. El total que es pot destinar en aquesta línia són 100.000 euros.
En el cas de la línia que ha tingut 18 sol·licituds es tracta d’ajudes per a l’obertura de negocis amb una quantia que pot arribar als 3000 euros. Per a poder accedir, es demana un contracte de lloguer de mínim 1 any o un contracte de compravenda d’un local al centre de la ciutat. També, haver sol·licitat la coneguda com a «llicència d’obertura». En aquest cas, es valorarà que el negoci tinga un perfil artesanal sobre la resta d’activitats, i que estiga en la zona prioritària. Hi ha prevista una inversió màxima de 51.000 euros. De les 18 sol·licituds, 3 estan en Sant Josep, 2 estan en Sant Nicolau, Sant Llorenç, Sant Tomàs i Mossén Torregrosa i una en País Valencià, El Tap, Santa Rita, Gonçal Barrachina, Pintor Casanova, Sant Jaume i Emilio Sala. Respecte al tipus d’activitat la majoria són boutiques, botigues d’alimentació (menjars per endur-se, forn de pa, xarcuteria i productes gourmet, entre d’altres) i restauració.

Moltó també destaca que les ajudes prioritzaven aquells carrers inclosos en la zona de dinamització preferent i que molts dels sol·licitants es troben ubicats en aquestes vies. «Cal destacar també que hem complit l’objectiu d’incidir en la rehabilitació del centre però sobretot, en molts d’aquells carrers que més necessitaven ampliar l’activitat empresarial» conclou Moltó.
Cal recordar altres accions dutes per la Mesa del Centre com la rehabilitació dels baixos del número 38 del carrer Sant Francesc per a ubicar l’oficina de la regidoria de Comerç i que a banda des de totes les regidories s’està apostant pel centre tant amb la col·locació de serveis institucionals com amb altres iniciatives com el foment de la rehabilitació d’habitatges privats aconseguint participar en el pla ARRU; la rehabilitació de les fonts del centre històric; el parc infantil de Tirisiti, així com el tancament per les nits del parc de la Glorieta. Recordem diferents obres ja realitzades dins del Pla comercial en el carrer Mossén Torregrossa, Sant Llorenç i Avinguda País Valencià. També es va adequar el solar del forn Morú per aparcament i zona per a gossos, actualment estan les marxa les obres del carrer Sant Jaume i pròximament s’instal·larà el sistema d’aparcament intel·ligent també en el centre d’Alcoi.

D’altra banda, l’ajuntament també ha fet una aposta decidida pel nucli històric de la ciutat, i la col·locació de diferents serveis municipals en aquells punts que ajuden a regenerar els carrers que es troben fora del recorregut més noble. Als últims anys, s’ha inaugurat l’Àgora a la part de dalt del Mercat de Sant Mateu, els nous jutjats a la Placeta de la Mare de Déu; recentment la nova comissaria de Policia Nacional en la placeta les Xiques, i imminentment està prevista l’obertura del ‘IVAM CADA Alcoi’ la pròxima setmana.

Igualment, s’ha treballat intensament perquè la nova seu de la Universitat d’Alacant estiguera a la part de sota del carrer Sant Francesc, en la seu de la Cambra de Comerç, on ja està en marxa el primer curs de Magisteri.