L’aspiració de tindre un CDT d’Interior en Alcoi ve de llarg però, per fi, serà una realitat a la nostra ciutat. La Generalitat ha pressupostat la construcció del centre en 3,5 milions d’euros, situant-lo en l’illa de Rodes, concretament en el carrer Agres. Una gran notícia pel sector turístic, ja que, a més a més, no serà un CDT només formatiu sinó que serà un centre especialitzat en creació d’empreses turístiques. Una oportunitat per a la ciutat però també per totes les comarques centrals, situant a Alcoi com a capital del turisme d’interior de la província.

El CDT d’Alcoi ha estat pressupostat en 3,5 milions d’euros dels quals ja estan inclosos a una partida per al 2019, 100.000 euros; 2.000.000 d’euros estan pressupostats per 2020 i 1.410.000 d’euros més per al 2021. La iniciativa realitzada amb diners autonòmics estarà dins de l’illa de Rodes ja que l’objectiu és que aquest CDT estiga especialitzat, sobretot, en crear empreses turístiques i fomentar els emprenedors. El centre estarà situat al carrer Agres que tindrà un total de 700 metres quadrats. La Generalitat aposta per l’interior amb la creació d’un total de tres CDT a la Comunitat, un a cada província, essent Alcoi la ubicació escollida per a la província d’Alacant, el que reforça encara més la seua capitalitat econòmica, turística i cultural.

Aconseguir un CDT en Alcoi suposa la culminació d’una aspiració de més d’una dècada. Tres mocions diferents per part del Partit Socialista en el plenari municipal en els anys 2004, 2006 i novembre del 2007 ja demanaven la inclusió d’Alcoi en la xarxa de Centres CDT amb un centre propi, que donara cobertura a les comarques d’interior. La resposta de la Conselleria en 2004, en mans del Partit Popular, va ser que aquest projecte ja estava en marxa. Dos anys després, l’any 2006, sense cap notícia, el PSOE tornava a reclamar amb una moció el centre de turisme a Alcoi i la Conselleria va anunciar la creació d’una aula homologada per la formació del sector turístic a la fàbrica de Tints reconvertida en Centre d’Interpretació, una promesa que mai va ser realitzada pel que en una moció del PSOE al mes de novembre del 2007 tornava a reclamar el CDT d’interior a Alcoi.

Amb el canvi de Govern a la Generalitat Valenciana en 2015, la Conselleria de Turisme es va posar a treballar per a dotar a la ciutat del CDT d’interior. A principis del 2018 arribava a Alcoi l’aula homologada del CDT i a principis d’agost s’anunciava la dotació d’un CDT d’interior a Alcoi ubicat en la futura illa de Rodes. La publicació del pressupost autonòmic confirmava la gran notícia per al turisme alcoià.
L’alcalde, Toni Francés, explica: «Alcoi tindrà un CDT a Alcoi gràcies al govern valencià de Ximo Puig que reconeix la importància de la nostra ciutat com a capital de l’interior valencià en molts aspectes, entre altres, la innovació, l’economia, la cultura i el turisme. És evident que la política serveix per a canviar les coses, el CDT és un exemple, com ho ha sigut també l’IVAM CADA ALCOI que ha passat de ser un projecte frustrat i frustrant en mans del Partit Popular a un referent cultural. En els últims anys, la Generalitat ha invertit en Alcoi més de 20 milions d’euros amb diferents programes com, per exemple, l’ARRU, el pla de polígons, l’Ivam Cada Alcoi, el Molinar i la via «ciclopeatonal», el CDT d’interior, Avalem joves, o la millora de centres educatius amb el projecte «Edificant» entre altres».

Cal recordar que una de les subvencions de Generalitat, de 500.000 euros cofinançada per fons Feder també està destinada a millorar el turisme. Es tracta d’un projecte per al 2019 que permetrà recuperar les fàbriques del Molinar i crear un important centre d’interpretació de la indústria valenciana on s’explique l’inici de la revolució industrial que va tindre lloc a Alcoi.