Alcoi forma part des de fa anys de la Xarxa de ciutats per la Ciència i la Innovació, i la xarxa Innpulso, apostant, de forma decidida les últimes legislatures, per la ciència i la divulgació científica. Aquesta important trajectòria, ha sigut, sens dubte, un dels motius pel que la ciutat ha estat elegida per convertir-se en la seu de la propera edició del concurs internacional «Ciencia en Acción» en l’any del seu vintè aniversari, concurs que es celebra cada any a una ciutat d’Espanya. La celebració de les dues dècades de «Ciencia en Acción» tindrà lloc a Alcoi a l’octubre de 2019.

El Programa «Ciencia en Acción» té com a principal objectiu presentar la ciència d’una manera atractiva i motivadora de tal manera que els joves i el públic s’interessen per ella. Al llarg del concurs, tots gaudeixin atenent les conferències, observant i participant a la fira i, els més animats, pujant a la gran experiència. “Ciència en Acció” està dirigit a estudiants, professors, investigadors i divulgadors de la comunitat científica en qualsevol de les seves disciplines.

Es tracta d’una iniciativa del Consell Superior d’Investigacions Científiques, la Fundació Lilly, l’Institut de Ciències Matemàtiques, la Reial Societat Espanyola de Física, la Reial Societat Espanyola de Química, la Societat Espanyola d’Astronomia, la Societat Espanyola de Bioquímica i Biologia Molecular, la Societat Geològica d’Espanya i la Universitat Nacional d’Educació a Distància.

L’alcalde, Toni Francés, destaca la importància de convertir-se en la capital de la divulgació científica al llarg de diversos dies: «És un honor i un orgull que Alcoi haja estat elegida per ser pròxima edició del concurs nacional «Ciencia en Acción». D’una banda és evident que som una ciutat que aposta per la innovació i la ciència amb projectes i iniciatives concretes, així com que comptem amb centres educatius compromesos amb ella. Aquesta setmana sense anar més lluny estem celebrant una nova edició de la setmana de la ciència de la UPV».

Francés afegeix: «Ciencia en acción» però, no només és una oportunitat de promoció de la ciutat, sinó que també suposa que anem a treballar intensament, a partir d’ara i fins l’any que ve, amb tots els centres educatius alcoians per a que participen de l’esdeveniment. Experimentar, investigar i apostar per la ciència és necessari i enriquidor per tindre una ciutat de futur, i Alcoi compta amb tots els recursos necessaris: educatius, empresarials i institucionals per destacar en aquest camp».

Aquest programa apropa la ciència i la tecnologia al gran públic d’una manera dinàmica, fàcil i amena. Concretament, el concurs està dirigit a professors d’ensenyament primaria, secundària i d’universitat; a estudiants, a investigadors, a divulgadors científics dels mitjans de comunicació o pertanyents a organismes i museus relacionats amb la ciència, així com a qualsevol persona interessada en l’ensenyament i divulgació de la ciència en qualsevol país de parla hispana o portuguesa.

Els premis «Ciencia en acción» es distribueixen en diverses modalitats, segons siga el tipus de treball presentat: Demostracions de física; laboratori de matemàtiques; demostracions de química; laboratori de biologia;, laboratori de geologia; ciència i tecnologia; sostenibilitat ciència, enginyeria i valors ; física i societat; biomedicina i salut; posada en escena; materials didàctics de ciència en suport no interactiu i interactiu; treballs de divulgació científica i curtmetratges científics. Els finalistes de cada modalitat presentaran les seves propostes a l’edició que se celebrarà a la ciutat d’Alcoi al mes d’octubre de 2019 convertint el nostre municipi durant diversos dies en la capital estatal de la divulgació científica.