El projecte Casa Sostenible Energèticament de l’IES Cotes Baixes d’Alcoi ha resultat guanyador, en la categoria Foc, del prestigiós premi internacional Energy Globe, considerats com els Óscar del medi ambient i la sostenibilitat, que atorga la Fundació Energy Globe, amb el suport de Advantage Àustria, el portal oficial de l’economia austríaca per a l’exterior.

Amb 182 països participants i més de 2.000 projectes presentats de tot el món, aquests guardons reconeixen els treballs més excel·lents de cada país que van des d’iniciatives xicotetes i senzilles fins a projectes de gran escala.

Fins a l’IES Cotes Baixes s’ha desplaçat una representació de l’Oficina Comercial de l’Ambaixada d’Àustria a Madrid, composta per Ernst Kopp, Conseller Comercial, Virginia Alonso, Business & Communications Development Manager i Juan Hernández Marti, Cònsol Honorari València, Alacant, Castelló, Murcia, per a fer lliurament del guardó als responsables del projecte.

Enguany, a Espanya ha recaigut només un premi dels cinc possibles segons les cinc categories. El jurat ha escollit el projecte de l’IES Cotes Baixes Casa Sostenible Energèticament, sent la primera vegada que un institut públic d’Educació Secundària i Cicles Formatius obté el premi a Espanya.

El director de l’IES Cotes Baixes, Fernando Sansaloni, ha assenyalat que “a través d’un projecte com la Casa Sostenible Energèticament hem aconseguit treballar de forma conjunta empreses de la zona, professors de diferents cicles formatius i alumnes de tots els itineraris formatius que ofereix el centre: cicles formatius, secundària i batxillerat”.

L’objectiu de Energy Globe, des de la seua creació en 1.999, és premiar projectes sostenibles reeixits dels cinc continents i així demostrar que molts dels nostres problemes ambientals tenen solucions factibles.

Segons ha explicat Ernst Kopp, Conseller Comercial de l’Oficina Comercial de l’Ambaixada d’Àustria a Madrid, “des de Advantage Àustria recolzem amb gran entusiasme els Energy Globe Awards així com el seu objectiu de reforçar la conscienciació de la societat quant a la necessitat de canvi ecològic, recompensant projectes que destaquen per les seues millors pràctiques en matèria mediambiental i renovable. En aquest sentit és per a mi un vertader plaure lliurar avui a IES Cotes Baixes, el mundialment conegut Energy Globe Award per la seua excel·lent labor en l’àmbit de la sostenibilitat mediambiental amb motiu del projecte presentat: Casa Sostenible Energèticament. Gràcies per aquesta magnífica iniciativa i per voler fer un món millor on les energies renovables i la sostenibilitat exerceixen un paper fonamental. Felicitats per aquest exemplar projecte”.

Els premis estan organitzats en cinc categories: Aire, Terra, Aigua, Foc i Joventut, sent la fi d’aquesta última que iniciatives que treballen pel medi ambient en edats primerenques siguen reconegudes. A més, hi ha una categoria especial ‘Energia per als més pobres’, creada per a trobar aquells projectes capaços de millorar les condicions de les regions i persones més desfavorides del món.

Després del lliurament dels guardons als guanyadors dels diferents països, la Casa Sostenible Energèticament de l’IES Costos Baixes pansa ara a la fase mundial en la qual tots els premiats de cada país competeixen en el Energy Globe World Award per a liderar en les seues respectives categories i que es donaran a conèixer en una cerimònia de gal·la la data de la qual està per determinar.

El seu fundador, el filantrop austríac, Wolfgang Neumann, ha estat promovent activa i incansablement, durant els últims 25 anys, la consciència sobre l’eficiència energètica, fundant nombroses iniciatives, accions i campanyes. El prestigi aconseguit per aquests premis ha aconseguit el suport de personalitats internacionals com Kofi Annan, Mikhail Gorbatxov, institucions com el Parlament Europeu i la Comissió de la UE, els pensadors del futur, tals com Jeremy Rifkin i Amory Lovins, així com estels del pop i actors com Alanis Morissette, Dionne Warwick, Robin Gibb, Martin Sheen i Peter Falk.

Sobre la Casa Sostenible Energèticament

El projecte guanyador ha consistit en el muntatge d’una casa de fusta de 30 metres quadrats que alberga les instal·lacions necessàries per a realitzar un correcte aprofitament energètic de la instal·lació, constituint una casa energèticament sostenible. L’edificació s’ha realitzat en una parcel·la d’uns 100 metres quadrats que tenia el centre educatiu desaprofitada.

Coordinat pels professors del cicle formatiu d’Energies Renovables, Miguel Ángel Ibars i Miguel Pareja, han participat, a més, altres professors i alumnes dels cicles de Fusta, Electricitat i Electrònica, Fabricació Mecànica, Transport, FP Bàsica i alumnes d’ESO i Batxillerat. La casa ha sigut dissenyada i muntada pels alumnes del Cicle de Fusta, Moble i Suro. Acostumats a bregar amb projectes més modests, afrontar la construcció d’un habitatge funcional ha suposat un gran repte i alhora una enorme font de motivació, tant per a alumnes com a professors.

Segons han explicat els responsables del projecte, els professors d’Energies Renovables Miguel Ángel Ibars i Miguel Pareja, “és important que els alumnes puguen adquirir experiència sobre el terreny durant la seua formació. Quedar-se només amb la teoria de l’aula és com llevar-se el fam llegint només el menú”.

Els diferents departaments involucrats han instal·lat sistemes d’energies renovables, solar tèrmics i geotèrmics per a calfar ACS i sòls radiants, solar fotovoltaics i mini eòlics per a la generació d’energia elèctrica, sistemes d’automatització per a una gestió eficient de l’aigua i un punt de recarrega per a vehicle elèctric. També s’han incorporat amb èxit en l’estructura de la casa per a millorar l’eficiència energètica sistemes domòtics i sistemes d’il·luminació led. En el projecte han col·laborat, a més, de forma desinteressada, diferents empreses i entitats de la zona.

La conclusió del projecte no solament mostra fins a quin punt les tecnologies actuals permeten la sostenibilitat energètica d’un habitatge, sinó que és un laboratori per al desenvolupament de nou reptes en els següents cursos acadèmics, com la incorporació de funcions elèctriques automatitzades per a millorar la seua eficiència o el xicotet hort ecològic que s’alça en el seu exterior. La Casa Sostenible Energèticament és un projecte viu en constant creixement i transformació amb cada nova promoció d’alumnes.

La Casa Sostenible Energèticament va guanyar també, en 2015, el Premi Francisco Giner dels Ríos a la Millora de la Qualitat Educativa, en la categoria Millor Treball que concedeix el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport i la Fundació BBVA.