Ha mort Paco Aura, últim supervivent del camp nazi de Mauthausen on va passar més de 4 anys. L’alcoià va dedicar la seua vida a divulgar la seua història per lluitar contra la desmemòria, i treballar per la pau i la concòrdia. Alcoi, la ciutat dels ponts, li va dedicar una d’aquestes infraestructures l’any 2014, posant el seu nom al pont que uneix els barris del Viaducte i Zona Nord.

L’Ajuntament d’Alcoi ha volgut donar el seu suport i solidaritat a la família, companys i amics en uns moments dolorosos a causa de la pèrdua de l’alcoià Paco Aura Boronat que el pròxim 30 de desembre hauria complit 100 anys.

L’alcalde, Toni Francés, ha explicat: «Ens ha deixat una persona que sempre formarà part de la història d’Alcoi i de la humanitat. Paco era exemple de tot allò bo que té l’ésser humà i va dedicar la vida a recordar-nos la part més obscura de la història de la humanitat perquè mai tornara a succeir. Humil i senzill, profundament humà, exemple de dignitat i resistència, ens va mostrar el que significa la capacitat de perdonar que no té res a veure ni amb l’oblit ni amb la impunitat. Paco seguirà amb nosaltres sempre, exemple de la lluita contra els totalitarismes, la seua experiència ens fa tindre ben present que la democràcia i la pau hem de cuidar-la dia a dia, i hem treballat intensament per a defensar-la cada segon de la nostra vida».

D’altra banda, estava previst cap a mitjan desembre, coincidint amb els 100 anys de l’alcoià, per part de l’Ajuntament i del Cahea, un acte amb la presentació d’una exposició de la seua vida i també la reedició del llibre. Francés afegeix: «D’ací a poques setmanes hi havia previst un homenatge a Paco Aura en complir 100 anys, mantenim aquest acte, que es convertirà en un sentit homenatge pòstum a la seua persona i a la gran tasca de divulgació que fa realitzar a favor de la pau i la concòrdia».

Paco Aura va viure en primera persona una etapa on els totalitarismes van portar al món a la guerra. Amb 17 anys va patir la guerra civil i la II Guerra Mundial, exiliat republicà en un camp francés va ser deportat a Mauthausen (Àustria) on va estar més de 4 anys. Una vegada alliberat en 1945 encara va haver de viure huit anys més exiliat a França per por a la repressió franquista. Aura va ser un dels 22 alcoians que van ser deportats a un camp nazi i era l’últim supervivent valencià d’aquesta barbàrie. La ciutat d’Alcoi va posar el seu nom el 2014 al pont que uneix el barri del Viaducte amb la Zona Nord. Ens quedem amb les paraules que va pronunciar aquell dia: «solo espero que este puente se convierta en un símbolo de la paz y la concordia y sirva de recuerdo para lo que ocurrió».

Aura ha realitzat una important tasca de divulgació sobre els camps de concentració, lluitant contra la desmemòria de les persones, sempre convençut de la necessitat de recordar per evitar que els fets pogueren tornar a ocórrer. Al voltant de la seua persona s’ha publicat un llibre ‘Francisco Aura Boronat. Resistència i dignitat enfront de la desmemòria’ de Paco Blay, Àngel Beneito i Natxo Lara; i una novel·la gràfica de Jordi Peidro ‘Esperaré siempre tu regreso’ traduïda a l’alemany, de la que també es va fer un curt audiovisual de la mà de la Xarxa d’Escoles Associades de la Unesco i l’Ajuntament d’Alcoi.

Paco Aura