El congrés “L’art rupestre de l’arc mediterrani de la península Ibèrica”, que se celebra al Centre d’Art d’Alcoi (CADA) del 29 de novembre a l’1 de desembre, ha despertat un gran interés com demostra el centenar de participants que ja s’hi han inscrit.

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha promogut aquest congrés, en el qual es presentaran novetats sobre investigacions, noves tecnologies i gestió administrativa i turística relacionades amb el patrimoni rupestre.

Fa vint anys que l’art rupestre de l’arc mediterrani es va incloure en la llista del patrimoni mundial de la UNESCO i fa deu que es va celebrar un congrés d’art rupestre que també va estar organitzat per la Generalitat en col·laboració amb les comunitats autònomes de Catalunya, Aragó, Castella-la Manxa, Múrcia i Andalusia.

En les ponències d’aquest congrés, que s’inicia dijous, es presentaran els descobriments produïts des de 2008 fins a l’actualitat i els conjunts que hagen suposat una aportació significativa al coneixement de l’art rupestre com a fenomen cultural de la prehistòria.

S’hi exposaran els avanços significatius en l’estudi del context arqueològic i noves tecnologies al servei de la conservació, restauració i documentació de l’art rupestre com la conservació preventiva, l’anàlisi de pigments i datacions absolutes i relatives.

Els representants de les comunitats autònomes que hi participen i el Ministeri de Cultura presentaran els models de gestió dels conjunts rupestres en el seu vessant divulgatiu, legislatiu i turístic. La creació de centres de recepció i museus, itineraris culturals, desenvolupament legislatiu per a la salvaguarda i criteris en la delimitació d’entorns de protecció són alguns dels temes de les ponències previstes.

També s’aprofundirà en la difusió dels conjunts rupestres i es facilitarà la divulgació mitjançant xarxes socials, ‘app’, visites treatralitzades i activitats lúdiques.

El programa del congrés combina conferències amb la visita guiada a la Sarga i al Museu Arqueològic Municipal “Camilo Visedo Moltó” d’Alcoi.