L’empresa sueca «ZeroPrint» que té experiència en projectes similars en Malmö serà l’encarregada de dinamitzar aquest espai definint usos, fórmules de gestió, models d’atracció d’empreses i activitats de diversificació i conceptualització. Tant el govern com Compromís volen que siga totalment innovador i referent per a altres territoris i destaquen la gran importància del contingut més que del continent.
Aquest matí, l’alcalde, Toni Francés, el regidor d’Innovació, Manolo Gomicia i el portaveu de Compromís, Màrius Ivorra, han presentat conjuntament el projectes “Rodes Futura”. Un projecte de dinamització de la illa de Rodes realitzat per l’empresa sueca “ZeroPrint” que presenta propostes per donar contingut d’una manera innovadora i, sempre relacionada amb les noves tecnologies i l’economia, per als espais de l’antiga fundició alcoiana. Les propostes de l’empresa estan basades en l’experiència prèvia que tenen, ja que han realitzat projectes molt semblants en la ciutat sueca de Malmö, centrats en la sostenibilitat i el manteniment de la història i la identitat. La sostenibilitat és la idea central i es vol que estiga present en tot, continent i contingut, al mateix temps que la innovació.

Aquestes idees constitueixen un punt de partida i, a partir d’ara, la pròpia empresa les treballarà a través d’un procés participatiu amb actors de la ciutat adaptant-les, descartant-les o ampliant-les segons les necessitats socials i econòmiques de la ciutat. Es tracta de crear un projecte innovador a Espanya, basat en les experiències d’altres ciutats europees que definisca el contingut pensat d’una manera transversal i innovadora, no només pensant qui anirà sinó, per exemple com es gestionarà, com creixerà, com es projectarà i com comunicarà, entre altres.

«Rodes Futura» no és un projecte constructiu, és un projecte de contingut i no de continent. La reconstrucció de l’espai des del punt de vista urbanístic anirà paral·lel al de dinamització. Tal i com explica l’alcalde, Toni Francés: «el repte no és construir un edifici perquè això al final és un tema d’aconseguir finançament, amb el que també estem treballant, es tracta de definir amb un punt de vista innovador i professional el contingut . A Alcoi tenim molts exemples de l’època del Partit Popular de rehabilitar un espai sense saber per a què, per exemple la part de dalt del mercat de Sant Mateu, això no va a passar en Rodes, treballem paral·lelament en la rehabilitació de l’edifici i en el projecte del que allí anirà i com es dinamitzarà, son preguntes importantíssimes per l’èxit d’una iniciativa que, no ho oblidem, volem que siga referent per a tota Espanya».

L’alcalde ha explicat també que l’altre projecte, el constructiu, que anirà paral·lelament es troba en el punt de licitar el projecte de redacció i es calcula que tindrà un cost d’uns 7 milions d’euros. Entre d’altres es compta amb finançament de Fons Feders de la Unió Europea, dins de l’EDUSI Alcoidemà, amb la Generalitat que aportarà 3,5 milions d’euros per al CDT d’interior i es treballa també en altres àmbits.
Per la seua banda, Màrius Ivorra, portaveu de Compromís, ha destacat la importància de «aprendre i treballar amb els millors. Hem elegit Malmö i fins allí vam anar en persona perquè és el lloc europeu que més avançat va a Europa en noves tecnologies i sostenibilitat, podríem dir gairebé que és el Silicon Valley europeu. Aquesta empresa ja ha fet projectes molt similars, ja saben com i de quina manera, i només cal agafar tot eixe bagatge i a través d’aquest projecte de dinamització i participació, treballar-lo amb actors locals i internacionals; i adaptant-lo a les necessitats d’Alcoi».

Ivorra també ha aclarit: “en els passats pressupostos van negociar amb Toni Francés per portar endavant aquest procés i hem estat col·laborant i treballant conjuntament, colze a colze, per a que la illa de Rodes comence a ser una realitat». L’alcalde també ha volgut agrair la tasca realitzada per Ivorra :«Compromís no s’ha limitat a fer una proposta i intentar que siga acceptada pel Govern sinó que s’ha implicat en la seua implementació per a que aquesta iniciativa tinga èxit i això és d’agrair. Altres partits, en canvi, només busquen el titular i una vegada aconseguit, s’obliden i abandonen la seua implicació en els projectes de la ciutat».

Rodes

Moment de la presentació