L’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, està des d’ahir a Brussel·les participant al «Mayors Summit», una cimera d’alcaldes que va realitzar la Comissió Europea per posar en comú els avanços de les ciutats que participen al program «Digital Cities Challenge». Una de les reivindicacions dels alcaldes participants era que el projecte de tutorització tinguera continuïtat en una línia dotada econòmicament per a portar a la pràctica projectes concrets. La Comissió ha anunciat que va a realitzar una convocatòria dotada amb 7 milions i mig d’euros per als municipis que han fet programes de digitalització, entre ells, Alcoi.

Aquesta primera reunió dels màxims responsables municipals europeus del programa «Digital Cities Challenge» ha servit per a presentar també els avanços dels equips, compartir bones pràctiques i seguir avançant en la transformació digital. Cal recordar que aquest programa només va seleccionar 15 ciutats de les més de 90 que van presentar els seus projectes i d’elles 3 són espanyoles: Algesires, Granada i Alcoi.

L’alcalde va destacar a la seua intervenció d’ahir a Brussel·les la importància de la transformació digital en tots els àmbits empresarials i institucionals: «Estem convençuts en que hem de ser una ciutat digital perquè en el futur no es podrà ser una altra cosa. La digitalització ja està produint grans canvis organitzatius i socials, i les alcoianes i alcoians hem d’aprofitar-los per a que milloren la nostra vida i siguen una oportunitat de treball i creixement. Però no volem ser només una ciutat digital sinó ser una una ciutat digital capdavantera ja que això ens permetrà tindre més oportunitats i liderar el futur. I això només s’aconsegueix de manera transversal, essent una administració digital però també tenint empreses digitals, centres educatius referents en formació digital, aplicant les noves tecnologies a l’urbanisme i que la nostra «Smart City» tinga un full de ruta com el nostre pla Director».

Alcoi ha presentat tots els seus projectes a la resta de participants destacant entre ells, la digitalització de l’administració; el StreetLab d’Entença dotat amb una subvenció de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI); el parc Tecnològic de Rodes (dins de l’Edusi subvencionat amb Fons Feder) o les iniciatives relacionades amb la implantació de sensors a a ciutat… Tots ells sempre emmarcats dins dels fulls de ruta que el Govern té pel futur de la ciutat: l’EDUSI Alcoidemà i el Pla director Smart City.

La cimera arriba després de diferents sessions de treball tècniques, a Brussel·les i Tessalònica, on Alcoi també ha participat. En les diferents trobades Alcoi ha presentat la seua estratègia de desenvolupament urbà sostenible i integrat «Alcoidemà» subvencionada amb 10 milions de Fons Feder i també altres iniciatives com «Agoralab» que funcionen a la ciutat de forma pionera des de la passada legislatura.
«Àgoralab» és l’espai dedicat a la robòtica educativa per a xiquets, formadors i públic en general, que es volen introduir en l’esperit «maker», aprenent a desenvolupar aplicacions de robòtica, domòtica i electrònica. A tal fi s’utilitzen mitjans open source / open hardware com Arduino, Raspberry Pi, impressió 3D… fonamentant l’ús creatiu de les noves tecnologies. Aquest projecte va ser el més votat per la resta de participants, al ser considerat molt innovador.

A banda de les trobades externes, el programa «Digital Cities Challenge» també realitza «workshops» locals ja que és molt important involucrar a tots els actors rellevants de la ciutat. El últim taller va tindre lloc a l’Àgora el passat 20 de novembre I va comptar amb el consultor assignat per la Comissió Europea a Alcoi i 25 persones, tots ells agents locals rellevants en el procés de digitalització. En la jornada es van presentar la visió i missió digital de la ciutat; i es van identificar els indicadors i els objectius operacionals per a poder treballar. En els pròxims mesos es realitzaran dos tallers més a la ciutat per a seguir avançant en la digitalització d’Alcoi.