La regidoria de Democràcia Participativa de l’Ajuntament d’Alcoi ha fet públics els resultats dels pressupostos participatius 2019. En total, 9 projectes han sigut els més votats, 5 d’inversió i 4 de despesa corrent. A aquests s’afegeixen 2 més, 1 d’inversió i 1 altre de despesa per a quadrar el pressupost disponible de 400.000 euros. Una quantitat que està dividida en 320.000 euros per a inversió i 80.000 més per a despesa corrent. Àrees naturals, mobiliari urbà, accessos a la ciutat, il·luminació sostenible, parcs, l’aigua, la gastronomia i la conversió del centre en zona de vianants han sigut alguns dels projectes més votats per les alcoianes i alcoians que han participat d’aquesta quinta edició.

Dels 320.000 euros disponibles per a projectes d’inversió, els més votats han sigut: substituir la il·luminació del carrer per led amb 100.000 euros; adequació de les pistes forestals i l‘àrea recreativa de la Font del Quinzet amb 40.000 euros; condicionament dels accessos a la ciutat d’Alcoi amb 48.000 euros, introducció de plaques solars a les instal·lacions municipals amb 55.000 euros i més zones d’ombra als parcs amb 48.000 euros. Tots ells sumen 291.000 euros, pel que per arribar els 320.000 euros, es proposa la repoblació del carrer Doña Amalia amb arbres autòctons amb 18.000 euros.

Per la part de les propostes de despesa corrent, les quatre més votades són: campanya de conscienciació de cura del mobiliari urbà amb 30.000 euros; campanya qualitat aigua potable d’Alcoi amb 20.000 euros; una fira gastronòmica amb 5.000 euros i un estudi de la conversió del Centre en zona de vianants( permanent i estacional) amb 18.000 euros. En total 73.000 euros pel que per arribar als 80.000 disponibles es proposa afegir la sisena més votada, un estudi de reutilització de biomassa per a combustible provinent de la massa forestal dels voltants de 6.000 euros.

Maria Baca, regidora de Democràcia Participativa, destaca: «Els Pressupostos Participatius, com a mecanisme de participació directa, ens faciliten poder exercir el dret a participar amb un objectiu clar: millorar la nostra ciutat, un fet que s’evidencia en els projectes que s’han prioritzat enguany. Els nombrosos vots a projectes molt relacionats amb el medi ambient ens demostra també que hi ha una preocupació que van en augment relacionada amb el futur de la ciutat que passa per la eficiència i la sostenibilitat, cosa que ens alegra i motiva per continuar treballant junt amb la ciutadania, en eixos reptes que ens planteja el món actual».

Els vots s’han repartit a través dels diferents sistemes amb 541 vots presencials suposant un 38’8% del total, tant amb urnes com a peu de carrer; i 853 vots online, el 61’2% del global . Hi ha hagut 8 vots duplicats, 99 vots nuls, i 25 vots en què el DNI no figurava al cens. En total, els nombre de vots vàlids ha sigut molt semblant a l’any passat, situant-se al voltant dels 1.400 vots. Respecte a la competició entre centres educatius de la ciutat on participaven: CIP Batoi, IES Pare Vitoria, Col·legi Sant Roc, IES Andreu Sempere, La Salle Alcoi i Cotes Baixes, s’ha comptabilitzat un total de 121 vots, essent el centre guanyador en el rànquing, el CIP FP Batoi.