Miquel Soler, Secretari Autonòmic d’Educació i Investigació, ha visitat Alcoi i ha anunciat que la nostra ciutat serà la seu del CEFIRE de Formació Professional de la Comunitat Valenciana centrat en tecnologia i digitalització, intel·ligència artificial, robòtica i bigdata, convertint-se amb Xest, en la segona ciutat de la Comunitat amb un centre d’aquestes característiques, que comptarà amb una plantilla de 10 persones i se centrarà a avançar en totes les famílies professionals relacionades amb aquestes àrees amb una clara demanda de futur. La ciutat també recupera el CEFIRE territorial per donar resposta a totes les etapes educatives.

Aquest nou CEFIRE (Centre de Formació, Innovació i Recursos per al Professorat) situat a Alcoi estarà centrat en Formació Professional i està previst que es pose en funcionament el pròxim curs 2019/2020 conjuntament amb la recuperació del CEFIRE territorial per a totes les etapes educatives, que es va tancar l’any 2012 per part de la Generalitat en l’anterior legislatura, després de 26 anys de funcionament.

Miquel Soler ha explicat que «El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha dit que l’any 2019 ha de ser l’any de la Formació Professional i això ha de tindre traducció a molts nivells, entre altres, hem de millorar la formació del professorat que està treballant en allò que demanden els diferents sectors productius perquè estiguem avançats en les necessitats que hui són claus en la societat. En l’actualitat tenim un Cefire específic en Xest, i el que volem és que en Alcoi, que és un lloc fonamental per donar demanda a les demandes dels sectors productius, hi haja un centre d’avantguarda en la Comunitat i en Espanya».
Soler ha afegit: «Si realment volem apostar per una FP potent, hem de donar resposta a tot allò que avui suposa digitalització, bigdata, pensament computacional, intel·ligència artificial, i això afecta el conjunt de famílies professionals. Alcoi té un teixit tant empresarial com de centres educatius que fa d’ell un lloc central perquè la Comunitat Valenciana tinga una oferta professional d’eixes característiques. Estem treballant ja perquè en el curs 2019/2020 siga una realitat».
L’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, per la seua part ha destacat aquesta important notícia: «Estem d’enhorabona amb la creació d’aquest CEFIRE FP específic, centrat en àrees del futur com són totes aquelles capacitats de base tecnològica, intel·ligència artificial i robòtica que ja estan ací i que reconfiguraran la nostra vida i la nostra societat en poc temps. Un CEFIRE innovador que se situarà a Alcoi i que ajudarà també a expandir el Districte Digital que la Generalitat ha creat a la província d’Alacant, demostrant amb fets que som una de les ciutats valencianes referents en innovació i que tota la tasca realitzada en Smart City, digital cities, innovació i aposta per la indústria 4.0 ens posa en una posició privilegiada per captar nous projectes com aquest».
D’altra banda, i no menys important, Soler també va anunciar que la ciutat recuperarà per al curs 2019/2020 el CEFIRE territorial, amb una plantilla de 10 persones més que tornarà a fer formació per als docents en totes les etapes educatives des d’infantil. Una excel·lent notícia per a la ciutat que se situa d’aquesta manera, novament, en una ciutat referent en educació i formació, ja que a més de comptar amb dos Campus Universitaris (UPV i UA) tindrà aquests dos CEFIRES per als docents, essent un d’ell d’àmbit autonòmic i, fins i tot, estatal amb una clara aposta per la innovació i la base tecnològica.
Francés també ha volgut fer una menció especial a la recuperació del CEFIRE per a Alcoi: «També hem de felicitar-nos per l’altra gran notícia que és la recuperació del CEFIRE territorial per a la nostra ciutat, un centre que després de 26 anys de funcionament, la Generalitat governada pel Partit Popular el va tancar en 2012 privant als docents d’aquestes comarques d’un centre de formació i innovació en el seu territori».