Hui divendres, 4 de gener, vespra de la gran Cavalcada dels Reis d’Orient, ha tingut lloc el tradicional acte del “Ban Reial”, popularment conegut a Alcoi com “Les burretes”.

L’acte es va iniciar a la Font Redona, on el poble va rebre amb càntics, balls i alegria a l’Ambaixador Reial, que va recórrer des de les set de la vesprada els carrers de la ciutat anunciant la imminent arribada de Melcior, Gaspar i Baltasar.

El Bàndol Reial és un acte molt singular, preludi de la Cavalcada dels Reis d’Orient, que se celebra des de l’any 1924. L’emissari de Ses Majestats proclama repetidament al llarg del recorregut una peça literària de versos, “El Ban”, enguany elaborat per Jesús Trelis i llegit per Fernando Cano, que a més va ser repartit en paper entre el nombrós públic assistent.

Després de l’Ambaixador, les burretes, en un grup nombrós i amb unes bústies en l’interior de les quals els xiquets i xiquetes depositaven les seues cartes, les seues il·lusions. En la comitiva no van faltar els patges reals, coneguts afectuosament.

Mentrestant, a la llunyania, en la nostra Serra de Mariola, s’albiraven les fogueres del Campament Real. I, com a centelleig de grandesa, es podia veure a part de la comitiva reial baixant pel Camí de la Uixola fins a la nostra ciutat.

 

BAN REIAL

Xiquetes i xiquets; els que sou d’ací i d’allà, els somiadors i el que no ho sou tant, atenció que ja hi han arribat, que ja acampen a la muntanya, Melcior, Gaspar i Baltasar.

Tanqueu els ulls i voleu fins als estels. Des d’allí, els veureu llegint les vostres missives i preparant tot tipus de regals: jocs de malabars, tutús per a ballar i llapisseres de colors per pintar la vida amb emoticones de felicitat.

Porten bicicletes per estar ben sans, drons per deixar volar l’amistat i papers per fer avions que et porten a l’illa del tresor, a la cova d’Alí Babà o al planeta més dolç, on les flors són piruletes i les roques, trossos de torró.

Vénen, que jo ho sé, carregats de llibres: d’Astèrix a Harry Potter, de Peppa Pig a Tintín. Hi ha vaixells perquè jugues amb Moby Dick i trobes les teues Ítaques; tiranosaures del Juràssic, perquè estimes la Terra, i dragons que et portaran, per la ruta de la fantasia, on, si deixes les pantalletes, tornaràs a imaginar.

He vist paraigües, per volar com Mary Poppins; màquines de tricotar, per fer-te la capa de Batman, i un castell desmuntable perquè jugues dins d’ell a ser reina de les Piruetes o un Merlí que crida: “abracadabra!”

Porten nines i ninots, mallots per als corredors, cistelles per a fer bolets i bones noves per a Alcoi. Coherència als polítics, bon temps als llauradors, paciència als mestres i inspiració al pintor.

Preparen patinets elèctrics, per guanyar la carrera de la solidaritat; samarretes, amb l’escut de la llibertat; sabates supersòniques, per arribar fins al cim de la igualtat, i un puzle d’un mapamundi, on no hi ha més bandera que la de la Pau.

Obriu el cor a la màgia, xiquets i grans, i veureu els reis, com si foren Campaneta i Peter Pan, fer ploure pols encantada damunt de qui batalla per la vida a l’hospital, de qui no té res per a menjar i de qui viu amb soledat.

Escolteu tots –la futura astronauta, qui vol ser cuiner o ‘triunfito superstar’–, que ja tot el poble canta “pastorets i pastoretes” amb el Tirisiti nerviós, perquè demà, quan el cel es vista de nit, Melcior, Gaspar i Baltasar hi arribaran amb camells molt presumits, patges amb escales i centenars de joguets que ompliran una cua de camions.

Obriu, xiquetes i xiquets, les portes a la il·lusió. Gaudiu, boteu, somieu…. perquè els Reis ja han fet esclatar la màgia i hi ha màgia per a tots!

J.T. Alcoi, gener 2019