«Alcoi, Ciutat del Nadal» ha tornat a batre rècords de visitants, consolidant-se com una de les dades de més repercussió turística a la ciutat gràcies a que la seua durada, que es consolida en més de 4 setmanes començant l’1 de desembre i acabant el dia 6 de gener. En total, es calcula que entre el dia 4 i 5 de gener, prop de 250.000 persones van presenciar els actes principals, Ban, Campament i Cavalcada. La repercussió informativa tant a les xarxes socials, com a la televisió ha sigut també molt alta, a la retransmissió en directe de TVA i À punt, se sumen totes les televisions nacionals que van fer desconnexions, i s’amplia fins i tot als dies previs a la Cavalcada de Reis, incloent Pastoretes i els dies 2 i 3 on diferents programes i informatius van connectar amb la ciutat per veure tots els preparatius.

L’inici de la campanya turística nadalenca del 2018 va començar a Alcoi amb l’inici de les sessions turístiques del Tirisiti el dissabte 1 de desembre, sessions a les que s’uneixen les rutes gratuïtes «Coneix Alcoi de la mà de Tirisiti», el que ha suposat un important nombre de turistes tot el mes de desembre. En total, les representacions de Tirisiti, entre finals de novembre al gener, ha rebut vora 30.000 visitants. També s’ha vist augmentat considerablement, el producte turístic de diferents empreses que han creat rutes, paquets de Campament Reial, dinar i allotjament i altres atractius per a atraure públic familiar, demostrant la maduresa del sector turístic, molt més professionalitzat a la ciutat.

El Nadal també va repercutir positivament en el Pont de la Constitució, reforçat per el Mercat de Nadal a la Glorieta, que també va superar les xifres de visitants, i on l’ocupació a la ciutat va ser de pràcticament el 100%, fet que s’ha tornat a repetir en els dies forts de Reis. Era pràcticament impossible trobar allotjament a la ciutat des de fa mesos per al cap de Setmana de Reis, i difícil aconseguir lloc per dinar o sopar tant el dia 4 com el 5 a Alcoi. També destaca un important augment en l’arribada d’autobusos amb grups per visitar la ciutat al llarg del mes de desembre. Les visites en la Tourist Info al llarg del mes de desembre es van incrementar un 10% més respecte a 2017.

Pel que es refereix als actes més multitudinaris, les Pastoretes es calcula que van ser seguides per més de 16.000 persones, el Ban Reial va superar les seues millors dades, amb més de 90.000 persones, i la Cavalcada, la més multitudinària que es recorda, s’han registrat Més de 130.000 persones al llarg del recorregut. Per la seua banda, l’oficina de turisme va incrementar les seues visites en més d’un 60% el dia de la Cavalcada.

Altres dades significatives de la 134 Cavalcada que demostren les xifres record són els 440 «pages» i els 900 paquets repartits al llarg del Recorregut, dades a les que mai s’havia arribat a la Cavalcada alcoiana.
El Campament Reia també va veure superada la visita de persones, amb 15.000 entrades venudes i una afluència massiva en les escasses 5 hores en que és visitable el Campament fins el paratge del Preventori, creant-se per primera vegada un segon Campament Reial.

La regidora de Turisme, Lorena Zamorano, comenta: «És un realitat indiscutible que el Nadal alcoià és la cita turística de la ciutat que més temps s’allarga, aconseguint una important inversió econòmica per Alcoi al llarg de tot el mes de desembre. Un fet que hem aconseguit als últims anys, sumant molt recursos a la Trilogia: més funcions de Tirisiti, rutes gratuïtes, el Casal de Nadal, el Mercat de Nadal i el Campament Reial. Un esforç important des de diferents regidories i molt treball de promoció han donat com a resultat que el nostre Nadal siga un referent nacional, i a més a més, s’ha convertit en una visita indiscutible per a molta gent».

Promoció nacional i internacional
Les televisions s’han bolcat amb el Nostre Nadal. TVE, À punt i Telecinco van estar amb les Pastoretes. El dia 3 de gener van vindre tant de TVE com d’Àpunt per gravar els preparatius de la Cavalcada, tant els camells com les burretes, també van gravar l’assaig del poble per al Ban Reial. Ja el dia 4, també TVE i À Punt van veure de primera mà com estava la carrossa de l’Ambaixador i com es donaven els últims retocs als dissenys del Reis i el seu seguici.

D’altra banda, RCN Radio Bogotá va realitzar una entrevista en directe el dia 5 per a parlar sobre la nostra Cavalcada. També cal recordar, la publicació sobre el Nadal realitzada a la revista alemanya Ecos, per a estudiants d’espanyol.

El matí del dia 5, les televisions no es van voler perdre el campament reial i com es preparaven els paquets en l’IES Pare Vitòria, i dos equips tant de TVE com d’Àpunt van estar acreditats, a més de 3 de Mediaset, per Cuatro i Telecinco. Per la vesprada À Punt va fer la retransmissió en directe, de 18 a 21 hores, també per internet. Va ser l’emissió més vista del dia amb un 5,5% de quota, 64.000 espectadors, 339.000 contactes i 18,8% de fidelitat, tot un èxit per la nova televisió pública valenciana.

TVA, la Televisió de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla va oferir la retransmissió que a partir de les 18:30 hores, a través de la senyal de TDT, a la pàgina de Facebook live i a la web. La retransmissió també va arribar a la xarxa ESAP formada per Alacantí tv, Comarcal tv la Costera, Vall d’Albaida, Canal de Navarrés, l’horta i Marina alta; a 7televalencia, Televisió de Castelló, Info Nord (Maestrat) i Nord tv (els Ports).També van fer connexions en directe en la Cavalcada d’Alcoi totes les televisions nacionals: TVE, Telecinco, Cuatro, Antena 3 i La Sexta.