Alcoi acaba la segona edició del projecte «Educació per a la Participació», també conegut com la versió xiquets dels pressupostos participatius amb bones xifres i idees per a seguir promocionant la democràcia participativa entre la població més jove de la ciutat. Sis activitats de tota mena han arribat a més de 1200 infants gaudint de diferents iniciatives d’oci des d’una festa de la bromera a un taller de cuina passant per videojocs, zombis, una gran gimcana d’habilitats físiques o psíquiques, o una Scape Room.

La segona edició d’«Educació per la Participació» a Alcoi ha acabat amb més de 1200 infants com a protagonistes al llarg de sis activitats, repartides pels diferents barris de la ciutat, que ells mateixos van escollir i realitzades des de juny del 2018 a desembre del 2018. L’anterior edició també es van invertir 20.000 per a la realització de 5 activitats que van proposar els infants sobre medi ambient, cine i esports d’aventura. Les activitats de les dues edicions han sigut per a diferents franges d’edat i en algunes d’elles també podien participar les mateixes famílies.

La regidora de Democràcia Participativa, Maria Baca, destaca la importància de què la infància puga decidir les seues pròpies activitats, i veure el resultat de les seues propostes: «Totes les alcoianes i alcoians d’aquesta ciutat tenen veu, i eixa veu té molta importància per al seu Ajuntament, especialment, la de la infància alcoiana que és al cap i a la fi el present però també el futur d’Alcoi. Formar-los en participació és una de les millors inversions que podem fer per tindre ciutadans actius, conscients, crítics i participatius».

«També és important destacar la tasca transversal que hem fet des de l’Ajuntament en relació amb la infància en àmbits com l’educació, l’esport o cultura. En participació, a aquests pressupostos participatius cal sumar la creació del CLIA i com no, la meravellosa notícia de ser Ciutat Amiga de la Infància per Unicef, un important reconeixement que demostra la gran tasca realitzada i que suposa un projecte de ciutat ambiciós i de futur per a Alcoi» remarca Baca.

El projecte realitzat l’any 2018 va començar una festa de la Bromera coincidint amb el solstici d’estiu i les festes dels barris de Zona Nord i Batoi involucrant als més xicotets i xicotets i les seues famílies en aquestes festes organitzades les associacions de veïns.

La segona activitat va ser «Mercat al Poble», una gran gimcana al parc de la Zona nord on els infants i les seues famílies van de passar proves basades en les tres esferes de la personalitat: psíquica, física i emocional, de les dues primeres sí que hi havia parades especifiques, la tercera es va treballar transversalment, ja que la competitivitat, la cooperació, i la col·laboració van estar presents durant tota l’activitat.
Al Cervantes Centre Jove (CCJ) es van realitzar també les dues activitats següents, una Revival Zombie i una Scape Room. I l’activitat relacionada amb la realitat virtual i els videojocs va tenir lloc al Campus de la UPV d’Alcoi, al barri del centre, amb zones de jocs però també tallers per als pares i per a les xiquetes i xiquets sobre a la introducció i els primers passos com a comentarista d’esports electrònics, i sobre el protocol de comportament per a jugadors competitius. Per acabar, els pressupostos participatius xiquets va posar el punt final amb un gran taller de cuina al millor estil «MasterXef» realitzat pels alumnes del cicle formatiu de Batoi a les instal·lacions d’aquest centre educatiu de la ciutat..