Batoi, Zona Nord i Eixample tenen horts urbans, en total 61 parcel·les que permeten, a les persones que les tenen cedides, cultivar els seus propis aliments amb cultius ecològics i saludables. El projecte creat per l’Ajuntament d’Alcoi al 2013 ha augmentat un 60% les parcel·les aquesta legislatura i s’han habilitat noves zones mantenint les que ja existien. També s’ha treballat per a que els horts urbans arribaren als escolars i diferents centres públics i concertats ja han incorporat aquest recurs educatiu als últims anys.

En 2013, per primera vegada a la ciutat, l’Ajuntament va posar en marxa 14 parcel·les d’horts urbans en el parc de la Zona Nord. A aquestes, es van sumar 10 parcel·les més al parc de Batoi, en total 24 horts urbans per fomentar el lleure, l’autoconsum i la producció de productes ecològics. Aquesta legislatura, els horts han augmentat fins a 61 parcel·les, creant-se’n 28 a Mascarella de Ferran, situada al costat de la piscina Municipal José Trenzano i ampliant-se en 9 més en el carrer filà Judios, al costat de la Renfe. Aquesta última zona ha sigut la més recent on s’han implantat aquests horts urbans que tan èxit estan tenint en la ciutat.

El regidor de Medi Ambient, Jordi Martínez, destaca la tasca municipal: “Seguim apostant pels horts urbans demostrant el nostre compromís amb aquest tema i donant resposta a la demanda. Cal destacar que aquesta legislatura hem augmentat en un 60% aquestes parcel·les i que a dia d’avui tenim tots els horts en marxa prioritzant als aturats i jubilats però, obrint també la possibilitat a altres ciutadans. Comparativament amb ciutats de població semblant, tenim un nombre de horts important”.
Alguns horts socials estan en mans d’entitats socials i altres, el 80% del total, en mans de persones particulars amb prioritat per a aturats i jubilats però oferint també la possibilitats a tota la ciutadania. La última cessió d’horts va ser en octubre, i es fa per un període d’un any renovable per diversos anys més. Tenir cedida una d’aquestes parcel·les permet als usuaris poder cultivar els seus aliments apostant per una forma de vida saludable i respectuosa amb l’entorn, recuperant també solars abandonats.
Als horts urbans, hi ha que afegir tots els horts escolars que s’han creat aquesta legislatura. Pel que respecte als centres públics de primària, a tots els centres s’han posat en marxa horts escolars : Miguel Hernández, Horta Major, Sant Vicent i Romeral, dotant d’aquest important recurs educatiu al seu alumnat. Altres centres concerts de la ciutat també han apostat pels horts escolars i estan treballant projectes d’aquest tipus, alguns amb terrenys cedits per l’Ajuntament i altres, amb horts en terrenys propis.