El conseller d’Economia Sostenible, Rafa Climent, acompanyat de la directora general de l’ Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace), Júlia Company, ha presentat al campus de la Universitat Politècnica de València (UPV) d’Alcoi, davant d’un nodrit grup de representants d’associacions empresarials, patronal, empresaris i empresàries, la Plataforma Indústria 4.0 de la Comunitat Valenciana.

Aquesta Plataforma, liderada per l´Ivace «pretén ser el futur HUB digital que concentrarà tot allò que a nivell regional s’està desenvolupant en matèria indústria 4.0 i que permetrà a empreses, entitats i societat en general tindre un punt de trobada i un canal d’accés a aquells actors i serveis que els puga ser d’interés per a la seua transformació digital», ha assenyalat Rafa Climent.

«Estem en plena revolució tecnològica que ha portat a un canvi radical en la forma de consumir, de relacionar-nos, de viure i fins i tot de fer negoci i tot això implica una necessària aposta de les empreses per la digitalització i un compromís de la Conselleria d’Economia de posar a la seua disposició eines, infraestructures i el finançament adequat per a aconseguir-ho».

«Aquest és un dels reptes que em vaig marcar quan vaig arribar a la Conselleria -ha afegit Climent- i tenia clar que havia d’implicar a tots els agents del coneixement i la tecnologia connectant a les empreses amb el coneixement d’universitats, centres tecnològics i parcs científics».

Seccions de la Plataforma Indústria 4.0

La Plataforma Indústria 4.0 de la Comunitat Valenciana s’estructura en diverses seccions específiques: Indústria 4.0, Actualitat 4.0, Mediateca 4.0, Plataforma 4.0, Finançament, Ecosistema 4.0 i Cooperació Institucional.

L’apartat d’Indústria 4.0 inclou informació bàsica sobre el fenomen de la quarta revolució industrial, una classificació de les tecnologies habilitadores principals la indústria 4.0 o els nous sistemes de fabricació existent en el mercat.

La Plataforma també incorpora els avanços desenvolupats per l’equip d’experts del món empresarial, científic, tecnològic, social i públic que conformen el primer laboratori d’idees innovadores (LABi4.0CV) «i que estan treballant -ha assenyalat el responsable d’Economia- en aconseguir una societat amb capacitats digitals, a aconseguir un major posicionament nacional i europeu de la nostra especialització digital i a impulsar empreses més competitives i digitalitzades».

En matèria de finançament, la Plataforma ofereix les línies d’ajudes pròpies de l´Ivace i també altres ajudes regionals i d’altres comunitats autònomes que poden ser d’interés per a experts, pimes, habilitadors o indústries.

Finalment, un visor basat en mapes ofereix una imatge completa d’Ecosistema 4.0 de la Comunitat. Aquest apartat inclou l’inventari de capacitats regionals dels habilitadors i centres de competència de la Comunitat (universitats i centres tecnològics), els projectes 4.0 més rellevants desenvolupats per agrupacions empresarials i pimes, així com casos d’èxit de transformació digital en la Comunitat

Consciència digital

Per a Rafa Climent, «per a créixer cal innovar i per a innovar cal invertir i avançara als canvis, ien aquest gens senzill trajecte, la digitalització és una aliat per a les nostres empreses».

Des de 2016, any en què l´Ivace va començar a llançar convocatòries d’ajudes de suport a projectes de digitalització, «no solament la resposta de les empreses a aquestes convocatòries ha anat en augment sinó que amb el pas dels anys els projectes que hem finançats són mes madurs, de major complexitat i amb un increment dels referits a la digitalització dels processos productius», ha assenyalat Júlia Company.

A nivell Comunitat Valenciana, el nombre de projectes recolzats ha passat dels 295 en l’exercici de 2016 als 317 en 2017, la qual cosa es tradueix en un 7,4% més de projectes finançats.

En el cas de les comarques de l´Alcoià i El Comtat, des de 2016 s’han donat suport prop de 71 projectes de digitalització, amb una ajuda de 980.000 euros, que han generat més de 4,2 milions d’euros d’inversió.

En aquest sentit, Júlia Company ha informat que la convocatòria d’ajudes de 2018 per a projectes de digitalització (Digitaliza-CV), està oberta des d’el mes de desembre passat fins al pròxim 19 de febrer, i ja s’estan rebent proposades de nous projectes per part de pimes de la Comunitat.