El projecte per a construir vivenda pública que l’Ajuntament té previst realitzar a Alcoi, després de més de 30 anys sense cap iniciativa d’aquest tipus, se situarà en tres llocs diferents: un solar existent en el carrer Casa Blanca, en l’espai que deixarà un edifici que es derruirà al carrer Sant Joan i, per últim, un tercer espai en la Placeta de les Eres, sota el nom «Eres Habitatge», on actualment hi ha dos edificis, el número 102 i 104 del carrer Sant Mateu, declarats en ruïna. La demolició d’aquest dos edificis ja està en marxa i és el primer pas, conjuntament amb la redacció del projecte de construcció que també ha encarregat el Govern, per a construir habitatges col·laboratius públics, situant a Alcoi com un dels primers municipis en promoure aquest tipus de cases amb fons municipals.

El govern té previst realitzar aquesta actuació en matèria de vivenda pública amb un pressupost aproximat de dos milions d’euros, dels quals, l’ajuntament aportarà 240.000 euros, ja que ha aconseguit que Conselleria invertisca un total de 270.000 euros, mentre el Ministeri de Foment finança 540.000 euros, tots dos a través del segon Pla ARRU que arriba a la ciutat. El milió d’euros restant està finançat pels fons europeus Feder de la Unió Europea a través de l’estratègia DUSI.

En total es crearan 4 habitatges al carrer Casa Blanca, 4 al carrer Sant Joan i 20 habitatges sota el nom «Eres Habitatge» en la placeta les Eres. En aquestes últimes s’apostarà per crear habitatges col·laboratius amb espais comuns, jardí interior, una ludoteca i hort social, que afavoriran la convivència.

Aquest projecte ve a sumar-se al primer pla ARRU que va permetre als propietaris particulars acollir-se a ajudes per a rehabilitar edificis. Molts d’aquest habitatges estaven situats al centre històric de la ciutat, en alguns casos buits i en estat d’abandó. El pla ARRU va suposar, aleshores, una nova oportunitat per aquests edificis que, en alguns casos, ja han finalitzat les obres atraent nous veïns al barri del centre.