Alcoi va estar present en la celebració del XL Comité Executiu i la XX Assemblea General de Xarxa FP, que va tenir lloc els dies 4 i 5 de febrer a Barcelona. Cal recordar que la nostra ciutat forma part, amb 6 ciutats europees més, del Comité Executiu.  Per part de l’Ajuntament, va participar el seu Regidor d’Empresa, Formació i Innovació, Manolo Gomicia, i la Mobility Manager, Magui Candela. La xarxa de ciutats europees també va celebrar les seues dues dècades d’existència amb trobades i taules redones, en una de les quals  va participar el director de l’IES Cotes Baixes, Fernando Sansaloni, per a explicar l’experiència del centre educatiu alcoià en Xarxa FP.

Durant la reunió, es va destacar l’elevat nombre de mobilitats de la nostra ciutat del total de 33 municipis de tota Europa que formen part de Xarxa FP. Un nombre que ha anat augmentant, any rere any, per a situar-se com un dels principals municipis europeus. Aquests resultats són un reflex de l’aposta decidida de l’Ajuntament d’Alcoi per la Internacionalització de la Formació Professional, així com del fruit de la col·laboració del Departament de Promoció Econòmica amb els centres de FP de la ciutat i la implicació d’empreses locals que s’han sumat a aquest projecte.

L’edil, Manolo Gomicia, destaca que «entrar a XARXA FP va suposar un revulsiu per a les pràctiques dels alumnes alcoians de Formació Professional però també, per a moltes empreses alcoianes que, rebent alumnes i professors estrangers han ampliat la seua visió internacional. A més, el professorat ha trobat en les mobilitats en l’estranger un enriquiment de coneixements de primera mà, en experimentar altres projectes educatius i formes d’afrontar el seu treball».

Després del Comité Executiu i l’Assemblea General, la vesprada del 4 de febrer, va tenir lloc una sessió de treball dirigida als Mobility Managers, on també va participar la representant alcoiana, i  en la qual es van posar en comú els objectius en matèria de mobilitat de cada ciutat, diferents opcions de cooperació entre socis, es va realitzar una formació sobre nous procediments i es van abordar en comú estratègies de millora per als processos de mobilitat.

Finalment, el dia 5, després de la celebració de l’Assemblea General, es va dur a terme l’esdeveniment de commemoració del XX Aniversari de XARXA FP. En el mateix es va comptar amb la presència de diverses autoritats del govern català i de l’Ajuntament de Barcelona, amb un membre de la Comissió Europea i una representant del SEPIE (Servei Español per a la Internacionalització de l’Educació depenent del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats). També es va realitzar una taula redona en la qual van participar estudiants, un Mobility Manager i Fernando Sansaloni, Director de l’IES Cotes Baixes, que va explicar les experiències del centre en l’entorn de XARXA FP. Per a concloure, es va mostrar un emotiu vídeo que arreplega el testimoniatge d’estudiants i docent,s als quals realitzar una experiència en l’estranger, els ha reportat importants beneficis en la seua vida professional.

Xarxa FP és una associació europea sense ànim de lucre que reuneix a 33 ciutats de 15 països (Alcoi (ÉS), Antwerpen (BE), Barcelona (ÉS), Berlín (DE), Breda (NL), Brussel·les (BE), Constanta (RO), Gandia (ÉS), Granada (ÉS), Hamburg (DE), Kokkola (FI), Kuopio (FI), Lisboa (PT), Madrid (ÉS), Mislata (ÉS), Munich (DE), Oulu (FI), Palerm (IT), Reus (ÉS), Roma (IT), Rovaniemi (FI), Sète (FR), Skelleftea (ES), Tartu (EE), Tolosa de Llenguadoc (FR), Ventspils (LV), Viborg (DK), Westerburg (DE), Zwolle (NL) i les recentment incorporades Espoo (FI), Herning (DK), Lublin (PL) i Praga (CR).

Set ciutats (Barcelona, Berlín, Munic, Oulu, Roma, Tolosa de Llenguadoc i Alcoi) són les integrants del Comité Executiu de Xarxa FP, la xarxa  europea de referència en la mobilitat de FP.

Xarxa FP va ser fundada en 1999 per l’Ajuntament de Barcelona, ​qui va proposar la creació d’una xarxa de ciutats amb l’objectiu de promoure una infraestructura sostenible entre les administracions locals, les empreses i els centres de Formació Professional per a desenvolupar estratègies de mobilitat comunes en estreta col·laboració amb els sectors productius de la ciutat, unint-se Alcoi a aquesta xarxa l’any 2012.

Xarxa FP organitza pràctiques en empresa i visites d’estudi per a estudiants de FP, així com estades d’observació  professional per a professors en ciutats europees membres de la xarxa. Cada any centenars d’estudiants i equips europeus de professors de FP participen en accions de mobilitat. EL Pla Estratègic de l’organització 2016-2020 estableix tres prioritats en l’àmbit de la mobilitat i innovació de la FP europea en línia amb les prioritats estratègiques de la UE:

-Millorar la qualitat i quantitat de la mobilitat de la FP.

-Estimular i promoure la innovació en la FP.

– Contribuir al disseny de Polítiques de la UE en matèria de FP.