Del 26 de febrer al 2 de març més de 22.000 adolescents i educadors estaran en YoMo: The Youth Mobile Festival que se celebra a Barcelona coincident amb el Mobile World Congress. L’alcalde, Toni Francés, els regidors d’Educació, Alberto Belda i d’Empresa, Formació i Innovació, Manolo Gomicia, també han visitat aquest esdeveniment en el que participen dos centres educatius d’Alcoi, Cotes Baixes i La Salle, convidats per Ciència en Acción, un esdeveniment internacional que, recordem, celebrarà la seua final en Alcoi durant el mes d’octubre.

«Coincidint amb el Mobile World Congress s’organitza YoMo Barcelona, una gran fira educativa dirigida a alumnes d’entre 8 i 16 anys en la que són ells els qui mostren els seus projectes i les seues iniciatives vinculades a la ciència, la innovació i la tecnologia. Participen els centres educatius finalistes en l’última edició de Ciancia en Acción i també han estan convidats dos centres educatius d’Alcoi com a ciutat que acollirà enguany el projecte Ciencia en Acción, aquests centres són La Salle i Cotes Baixes, que estan participant molt activament en aquesta mostra i ensenyant les seues iniciatives i els seus projectes», ha indicat l’alcalde, Toni Francés, qui ha recordat que «Alcoi acollirà al mes d’octubre l’edició de Ciència en Acció i es convertirà, per tant, en la capital nacional de la Ciència i la Innovació».

YoMo Barcelona està dissenyat per a estudiants de 8 a 16 anys, inclou exhibicions educatives, actuacions en directe, tallers interactius, conferències teòriques i una àmplia gamma d’activitats pràctiques. Inclou més de 100 tallers, conferències i activitats interactives, més de 100 organitzacions participants dels sectors STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts and Maths), a més de recursos educatius per a professionals de l’educació.

Dins d’aquesta fira, «Ciencia en Acción» té un estand interactiu en el que estan presents els guanyadors de l’edició 2018. A més, han convidat a dos centres d’Alcoi, La Salle i Cotes Baixes perquè exposen projectes, mostrant una «Escape Box» i un projecte de robòtica i hologrames respectivament.

Recordem que Alcoi serà la seu de la propera edició del concurs internacional «Ciencia en Acción» en l’any del seu vintè aniversari, concurs que es celebra cada any a una ciutat d’Espanya. La celebració de les dues dècades de «Ciencia en Acción» tindrà lloc a Alcoi a l’octubre de 2019.

El Programa «Ciencia en Acción» té com a principal objectiu presentar la ciència d’una manera atractiva i motivadora de tal manera que els joves i el públic s’interessen per ella. Al llarg del concurs, tots gaudisquen atenent les conferències, observant i participant a la fira i, els més animats, pujant a la gran experiència. «Ciència en Acció» està dirigit a estudiants, professors, investigadors i divulgadors de la comunitat científica en qualsevol de les seues disciplines.

Es tracta d’una iniciativa del Consell Superior d’Investigacions Científiques, la Fundació Lilly, l’Institut de Ciències Matemàtiques, la Reial Societat Espanyola de Física, la Reial Societat Espanyola de Química, la Societat Espanyola d’Astronomia, la Societat Espanyola de Bioquímica i Biologia Molecular, la Societat Geològica d’Espanya i la Universitat Nacional d’Educació a Distància.

Aquest programa apropa la ciència i la tecnologia al gran públic d’una manera dinàmica, fàcil i amena. Concretament, el concurs està dirigit a professors d’ensenyament primaria, secundària i d’universitat; a estudiants, a investigadors, a divulgadors científics dels mitjans de comunicació o pertanyents a organismes i museus relacionats amb la ciència, així com a qualsevol persona interessada en l’ensenyament i divulgació de la ciència en qualsevol país de parla hispana o portuguesa.

Els premis «Ciencia en acción» es distribueixen en diverses modalitats, segons siga el tipus de treball presentat: Demostracions de física; laboratori de matemàtiques; demostracions de química; laboratori de biologia;, laboratori de geologia; ciència i tecnologia; sostenibilitat ciència, enginyeria i valors ; física i societat; biomedicina i salut; posada en escena; materials didàctics de ciència en suport no interactiu i interactiu; treballs de divulgació científica i curtmetratges científics. Els finalistes de cada modalitat presentaran les seves propostes a l’edició que se celebrarà a la ciutat d’Alcoi al mes d’octubre de 2019 convertint el nostre municipi durant diversos dies en la capital estatal de la divulgació científica.