Alcoi continua entre les ciutats de la xarxa FP més actives i l’any passat va marcar el rècord de la seua història, 161 mobilitats, suposant el 20% del total de mobilitats de la xarxa en tota Europa i situant-se com la segona ciutat que més alumnes rep, per davant de grans capitals com Madrid, Munic, Berlín, Roma, Lisboa o Brussel·les, i només per darrere de Barcelona. 68 persones d’altres països ha acollit Alcoi durant el 2018, entre alumnes i staff, amb la importància que té això pels centres educatius, les empreses que reben alumnes i per la repercussió econòmica que té per la ciutat.

El 2018 ha sigut un bon any per a Xarxa FP en general, amb més de 800 mobilitats però també per a Xarxa FP Alcoi, essent el millor dels 6 anys que porta en l’organització. Cal recordar que, per a millorar la qualitat de la Formació Professional a Europa, en 1999 es va crear l’associació Xarxa FP, associació sense ànim de lucre integrada per 33 ciutats europees (Alcoi, Antwerp, Barcelona, Berlín, Breda, Brussel·les, Constança, Espoo, Gandia, Granada, Hamburg, Herning, Kokkola, Kuopio, Lisboa, Lublin, Madrid, Mislata, Munic, Oulu, Palerm, Praga, Reus, Roma, Rovaniemi, Sète, Skelleftea, Tartu, Toulusse, Ventspils, Viborg, Westerburg i Zwolle) de 15 països diferents (Alemanya, Bèlgica, Dinamarca, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Holanda, Itàlia, Latvia, Polònia, Portugal, República Txeca, Romania, i Suècia).

Alcoi ha rebut durant el 2018 un total de 68 alumnes de diferents països europeus, predominant entre ells, els de Finlàndia i Dinamarca. La ciutat d’Alcoi s’ha convertit en la destinació predilecta entre els estudiants i staff dels països nòrdics, destacant com els millors socis d’Alcoi en la Xarxa FP, les ciutats d’Oulu i Viborg. Fet que demostra que els socis europeus de la xarxa veuen en Alcoi una destinació atractiva tant per als seus estudiants com per als seus membres de staff demostrant la consolidació de les estratègies de partenariat entre els centres educatius de la ciutat i els dels seus socis en l’organització.

L’entrada a la xarxa FP, va suposar que Alcoi començara a treballar tant enviar alumnes per a fer pràctiques de FP a altres països com que les empreses alcoianes reberen alumnes estrangers beneficiant-se també dels seus coneixements i diferents visions culturals. L’èxit i consolidació de la iniciativa ha aconseguit millorar la formació dels alumnes d’Alcoi, amb experiències internacionals en empreses d’altres països, augmentar el seu coneixement de llengües estrangeres i ampliar la seua visió professional i laboral.

Manolo Gomicia, regidor de l’àrea, destaca la feina realitzada: «Entrar en xarxa FP va suposar un revulsiu per a les pràctiques dels alumnes alcoians de formació professional però també per a moltes empreses alcoianes que, rebent alumnes estrangers, també han ampliat la seua visió internacional. El professorat també ha trobat en les mobilitats un enriquiment de coneixements de primera mà, han experimentat altres projectes educatius i formes d’enfrontar la seua tasca».

Gomicia afegeix: «El més important no és només que vam apostar por xarxa FP quan altres partits polítics ens deien que això no servia per a res, sinó que hem cregut i treballat de manera decidida, situant-nos com la segona ciutat que més alumnes rep. Que un alumne de Dinamarca vullga vindre a fer les seues pràctiques laborals abans que anar a Munic, Roma, Berlín o Madrid, diu molt d’Alcoi, i ens demostra, que fora ens veuen i valoren molt positivament, essent una ciutat mitjana amb bona qualitat de vida, envoltada de naturalesa, amb una intensa vida cultural i unes empreses molt atractives».

Des de XARXA FP Alcoi es destaca la consolidació del projecte iniciat ara fa 6 anys, amb el que es treballa amb els centres d’FP de la ciutat en el seu camí cap a la internacionalització redundant en millores educatives i més oportunitats laborals per als nostres joves. D’altra banda, les empreses alcoianes cada vegada valoren de manera més positiva l’experiència d’acollir alumnes estrangers que s’integren amb els seus treballadors i els donen visió internacional. Un fet que també te un impacte econòmic a la ciutat, ja que cada persona que rebem realitza una despesa en allotjament, transport, oci, alimentació…