La ruta literària basada en la novel·la històrica Els lluitadors, de l’autor Francesc Gisbert, recorre des de fa deu anys els principals escenaris de l’Alcoi industrial i modernista. Cada any, són molts els centres educatius que visiten la ciutat, per a conéixer els espais evocats en la novel·la. Enguany, la proposta ha tingut un impuls considerable gràcies a la inclusió de la possibilitat de la ruta en el programa de Rutes Literàries de la Fundació per al Foment de la Lectura, a fi d’afavorir la lectura entre els estudiants de segon cicle d’ESO, Batxiller i Adults.

Els alumnes, acompanyats dels seus professors, recorren els punts d’interés de la ruta sobre la novel·la Els lluitadors: el refugi de Cervantes, el carrer Joan Cantó i el Conservatori, el CADA, el palau Albors, la fàbrica El Bambú, la plaça de Ferrándiz i Carbonell, Sant Nicolau i Sant Nicolauet… La primera visita del 2019 ha estat inaugurada per l’IES La Nia d’Asp, i ha estat guiada per l’escriptor Francesc Gisbert. Les visites, en grups de cinquanta, continuaran durant tot el curs.
La ruta es va posar en marxa, fa deu anys, des de la Coordinadora pel Valencià i l’Ajuntament d’Alcoi. L’any 2018 van participar en les visites més de deu centres de les províncies de València i Alacant. Els