El Consell Local de la Infància i l’Adolescència (CLIA) ha realitzat el seu primer Ple a Alcoi, demostrant la maduresa d’un òrgan que ja porta més d’una any i mig en marxa realitzant diferents activitats i dinamitzant la participació d’aquest important 20% de la població alcoiana. L’acte es va realitzar al Saló de Ple de l’Ajuntament d’Alcoi, i els més joves van prendre el lloc habitual dels regidors per fer reflexionar a tots els presents sobre la importància de la seua veu, «una veu que no només és el futur de la ciutat, sinó que també és el present, un present important que cal escoltar», tal com va afirmar l’alcalde, Toni Francés.
Els representants del CLIA que són alumnes de tots els centres educatius de la ciutat van començar el seu Ple entregant ulleres de colors a tots els presents: Membres de la Corporació, director de Centres Educatius, funcionaris… Com a símbol de la importància que tenia canviar la seua mirada, i veure el món «amb els ulls dels infants i joves que ells també van ser un dia. Com ells mateixos van afirmar: «Que la mirada de la infància i la joventut siga la crítica que ens faça veure el món diferent, i la solució a l’impossible».

Després, els membres del CLIA van plantejar diferents qüestions per a reflexionar d’una manera divertida i creativa, a través d’un concurs utilitzant el mòbil. Preguntes, com quants xiquets i adolescents hi ha a la ciutat, amb la resposta de 11.316, el 20% del total. La resta de preguntes reflexionaven sobre la Convenció del Drets Humans, els àmbits on els infants havien de participar, la importància d’una xarxa d’infància, i també, sobre quines eres les violències més importants per a ells, destacant la violència homòfoba i racista com la més important; i també la importància del joc en la vida de totes les persones. Al llarg de la jornada, el públic va ser molt participatiu, donant idees i felicitant al CLIA per les seues iniciatives. Entre ells, l’alcalde, Toni Francés, va destacar la importància dels joves: «Moltes voltes es diu que els joves sou el futur de la ciutat però si bé això és cert, no podem oblidar que també sou el present, un present que suposa el 20% de tot Alcoi, uns ciutadans importants, als que cal escoltar».

Al Ple també es va reflexionar sobre la falta de participació de molts companys, i de les activitats realitzades pel CLIA com el mercadet de «trueque», la investigació per recollir jocs tradicionals… Per finalitzar, els representants van donar una «Clau» del CLIA a tots els presents, perquè treballaren a establir més sistemes de participació, reunió i coordinació amb els infants de la ciutat. I van llegir un conte anomenat «Flor Roja de Tallo Verde» de Helen E. Bluckey que resumia tot el que s’havia dit: «és molt important la visió del món i de la ciutat que tenen els més joves».

Cal recordar que el CLIA és un grup de participació infantil, una representació dels 17 Centres Educatius de la ciutat. Els representants del CLIA els han elegit les seues companyes i companys de col·legi o Institut en un procés democràtic dinamitzat per adults, però sent l’alumnat el que va elegir les persones que volien que els representaren. Amb any i mig de funcionament, d’ací a poc temps, s’acosten unes noves eleccions en les quals la meitat del grup es renovarà. Podeu seguir l’activitat del CLIA al seu Facebook, i al seu Instagram.