Des de fa una dècada la població a Alcoi descendeix. Per a Guanyar Alcoi «el problema és que lluny de revertir-se la situació als darrers anys, quan les xifres macroeconòmiques generals milloren, la davallada continua». Es tracta, diuen, «d’un símptoma preocupant on hi ha que analitzar diferents variables però, en qualsevol cas, posa de manifest una situació de crisi estructural que de no redreçar-se pot convertir-se en permanent».

El problema és tan cridaner que, diuen, «fins i tot, la premsa de l’Estat s’ha fet ressò recentment. Però, en lloc d’analitzar les dades, el govern de Toni Francés despatxa l’assumpte atribuint el problema que moren més residents d’Alcoi dels que naixen».

«En dos legislatures Alcoi ha minvat en 2.379 persones, com es pot comprovar al quadre adjunt i segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). D’aquest, una part (al voltant del 40%) és fruit d’un creixement vegetatiu negatiu (la diferència entre naixements i defuncions), segons dades del consistori municipal. Però el 60% (1.350 persones) es deu al saldo migratori2, afegeixen.

Tal com explica Lluís Català, membre de la Coordinadora de Guanyar, «al llarg de la història la fluctuació ha anat en relació directa amb la situació econòmica general, però aquesta vegada el canvi de tendència no ha millorat les expectatives i Alcoi continua perdent població en benefici d’altres ciutats. Una altra qüestió alarmant que no es tracta és el continu envelliment de la població el qual ens presenta dos reptes molt importants i que s’han de tractar: com cuidar adequadament a les persones majors que ho necessiten i fer que tinguen un envelliment actiu; i, segon, com revertir l’envelliment de la població fent d’Alcoi una ciutat atractiva per a la gent jove, la qual vulga quedar-se i trobe en aquesta ciutat un lloc on desenvolupar el seu potencial». Per això, des de Guanyar Alcoi es considera que el govern actual «no està capacitats per actuar» en una situació que nega sistemàticament.

Català considera que «cal un redreçament de l’acció de govern encaminat a afavorir oportunitats laborals per a les alcoianes i alcoians, una vertadera política d’habitatges, mesures de conciliació familiar, …» però, «per sobre de tot –explica Català– hem de deixar de perdre el temps negant la realitat».