La XXIV Jornada de Sociolingüística posarà de nou damunt la taula la realitat social del valencià, el 29 i 30 de març, al Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València. Els experts i professionals han acceptat el repte de reflexionar sobre un aspecte molt concret de l’ús de la llengua que queda ben expressat al títol: ‘Tenim recursos per a fer humor en valencià?’. Les Trinis –Chus Lacort i Gemma Juan–, periodistes i col·laboradores del programa Assumptes Interns (À Punt), obriran el programa amb la intervenció inaugural: ‘En valencià, fem humor’.

La inscripció es pot fer en línia a la web www.upv.es/josociol fins al 26 de març de 2019, amb un preu de 20 euros per a estudiants i 25 euros per al públic en general. El professorat no universitari es pot inscriure gratuïtament a través de la web del CEFIRE Alacant>Formació, fins al 13 de març de 2019. Aquesta última inscripció, però, no dóna dret a esmorzar, dinar i sopar. Si es vol compartir els àpats amb la resta dels participants a la jornada, s’haurà de fer doble inscripció: una gratuïta al CEFIRE per obtenir la corresponent certificació, i una altra a la web de la UPV, on es pagaran els drets d’inscripció establerts.

La jornada es presenta a la seu de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, amb la participació de Josep Cortés, del Servei de Promoció i Normalització Lingüística de la Universitat Politècnica de València (UPV); Verònica Cantó, Secretària de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL); i Brauli Montoya, delegat de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) a Alacant. Tots tres explicaran les característiques de la jornada i el programa que es desenvoluparà enguany.

PONÈNCIES, TALLER I ESPECTACLE
Investigadors, professors, humoristes i altres representants dels sectors implicats, estudiaran la situació de l’humor que es fa en valencià, la seua realitat i les transferències com a condicionants que sorgeixen del contacte d’una llengua cooficial i minoritzada amb una altra. També reflexionaran sobre l’humor fet en valencià com a eina de normalització lingüística, definiran la funció dels humoristes i l’humor en la construcció i difusió del model de llengua estàndard, parlaran de l’impacte social de l’humor fet en valencià i de l’ús de l’humor com a recurs didàctic. Ho faran des de diversos punts de vista i tenint en compte diferents espais, des de l’àmbit local als mitjans de comunicació de masses. S’hi analitzaran els contextos lingüístics, les interferències, les diferents aplicacions en mitjans audiovisuals i escrits –socials i educatius–, les possibilitats d’un humor valencià propi o mediatitzat, els recursos i la capacitat d’influència social.

Entre els ponents hi ha Marc Giró, col·laborador del programa ‘Està passant’ (TV3), i Maria Juan, actriu i també col·laboradora del programa ‘Assumptes Interns’, que tractaran el tema des de la seua experiència amb un to reflexiu i lúdic.

Una visió més teòrica serà l’aportada pel professor Amadeu Viana, de la Universitat de Lleida, que impartirà la ponència ‘El sentit de l’humor: de la teoria a la pràctica’.

També es tractarà sobre l’humor a l’ensenyament i com a recurs didàctic, amb Joan Marc Ramos, de la Universitat de Barcelona; Josep Antoni Morales, professor de secundària, i Héctor Gonzàlvez, tècnic superior lingüístic de la Universitat d’Alacant.

El programa es completa divendres amb un espectacle lúdic que serà una bona mostra de l’ús del valencià per fer humor. Óscar Martínez i Conxi Domènech oferiran dos peces curtes agrupades sota el títol: ‘Monòlegs de l’alcoiania’. Val a dir que ambdós són veterans entre els actors que participen al cicle del mateix títol que ha desenvolupat extraordinàriament el gènere a la ciutat amfitriona d’aquest debat i anàlisi sobre l’humor.

La Jornada està organitzada per la Universitat Politècnica de València, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Ajuntament d’Alcoi, la Delegació d’Alacant de l’Institut d’Estudis Catalans, el Centre Ovidi Montllor i la Coordinadora de l’Alcoià i el Comtat pel Valencià, amb la col·laboració del CEFIRE d’Alacant, la Universitat d’Alacant, la Universitat de València, la Universitat Jaume I i la Universitat Miguel Hernández d’Elx.

 

Programa

 

Divendres 29 de març
17.30 hRecepció i lliurament de la documentació
18.00 hInauguració

  • Francisco Mora, rector de la Universitat Politècnica de València
  • Antoni Francés, alcalde d’Alcoi
  • Ramon Ferrer, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua
  • Brauli Montoya, delegat a Alacant del president de l’Institut d’Estudis Catalans
18.30 hDiàleg inaugural: “En valencià, fem l’humor”

Amb Les Trinis (Chus Lacort i Gemma Juan), periodistes i col·laboradores del programa Assumptes Interns (À Punt)

Presenta: Josep Cortés, Universitat Politècnica de València

20.00 hEspectacle: “Monòlegs de l’alcoiania”, amb Óscar Martínez i Conxi Domènech
21.15 hSopar (Cafeteria UPV Alcoi)
Dissabte 30 de març
9.15 hPonència: “El sentit de l’humor: de la teoria a la pràctica

Amadeu Viana, Universitat de Lleida

Presenta: Brauli Montoya, Institut d’Estudis Catalans

10.30 hDiàleg: “Manual per a fer humor”

Marc Giró, col·laborador del programa Està passant (TV3)

Maria Juan, actriu i col·laboradora del programa Assumptes Interns (À Punt)

Presenta: Verònica Cantó, Acadèmia Valenciana de la Llengua

11.30 hPausa i cafè a la sala multiusos
12.00 hPonència: “Podem ensenyar a riure en valencià a secundària?”

Joan Marc Ramos, Universitat de Barcelona

Presenta: Ester Vizcarra, Coordinadora de l’Alcoià i el Comtat pel Valencià

13.00 hTaller: “L’humor a les aules com a recurs didàctic”

Josep Antoni Morales, professor de secundària de valencià

Héctor Gonzàlvez, tècnic superior de la Universitat d’Alacant

Presenta: Víctor Fajardo, CEFIRE d’Alacant de la Generalitat Valenciana

14.00 hDinar (Cafeteria UPV Alcoi)

Inscripció a la web de la UPV (Inclou esmorzar, dinar i sopar):
En línia a la web www.upv.es/josociol fins al 26 de març de 2019.
Preu: Estudiants: 20 euros, públic en general: 25 euros. Els estudiants que vulguen allotjar-se al Col·legi Major Ovidi Montllor: 10 euros. Inclou: matrícula, documentació, sopar, espectacle, dinar i certificat d’assistència.

Inscripció a la web del CEFIRE (Sense dret a esmorzar, dinar i sopar)
En línia a la web CEFIRE Alacant>Formació, fins al 13 de març de 2019.
Preu: Gratuït per a professorat en actiu de centres públics i concertats de totes les etapes del sistema educatiu valencià no universitari.