En el curs 2018/2019, l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor, OMIC, ha incrementat les seues activitats educatives, amb el propòsit de formar als ciutadans des d’edats primerenques per a ser consumidors responsables en el moment d’adquirir béns i serveis. En total, s’impartiran un total de 48 tallers, adaptant cadascun d’ells a les diferents edats i cursos escolars, des d’infantil fins a secundària, incloent-hi batxillerat i cicles formatius. A més dels tallers, l’oficina ha creat, per primera vegada, una divertida gimcana per a alumnes de primària i també gestiona visites als mercats municipals.

Els tallers impartits pel personal de l’OMIC pretenen sensibilitzar sobre aspectes clau del consum responsable i inculcar hàbits responsables sobre aquest mateix consum, incideix en la seguretat en l’ús dels productes, l’ús adequat de videojocs i del temps d’oci, els anuncis, així com en la privacitat i seguretat en la xarxa o el comerç just. Aquests tallers es realitzen en una desena de centres educatius de la ciutat.

Com a novetat, aquest curs, s’ha creat una gimcana per a alumnes de primària que se celebrarà, per primera vegada, en el CEIP El Romeral, el dimecres, 13 de març, amb els alumnes de primer i segon de primària. L’activitat servirà per a celebrar el Dia Mundial dels Drets del Consumidor que se celebra pocs dies després. La gimcana consta de 7 proves divertides i didàctiques, sobre consum responsable (treballant l’estalvi, els símbols i les etiquetes, llistes de compra… tot això mitjançant jocs de provar a cegues i reconéixer, carreres de relleus, globus, Tangram) i al final de les proves els alumnes aconsegueixen el seu carnet de consumidor responsable.

La regidora de consum, María Baca, destaca aquesta important labor de l’oficina municipal: “En l’OMIC, a més d’assessorar o ajudar els consumidors en les seues reclamacions, considerem que tenim una gran responsabilitat en l’educació de la població en tot allò relacionat amb el consum. En aquest sentit, les activitats realitzades amb els centres educatius són fonamentals, i és que la prevenció sempre és el més efectiu . Els ciutadans coneixedors des de xicotets dels seus drets com a consumidors seran, sens dubte, consumidors responsables, i aquests xiquets i xiquetes a més, també influeixen en el consum de les seues pròpies famílies pel que, a través d’ells també millorem el consum familiar”.

D’altra banda, l’OMIC també concerta, aquest curs, visites amb els centres educatius que les sol·liciten, en els mercats municipals de Zona Nord i Sant Roc, en les quals els alumnes coneixeran les instal·lacions, la diversitat dels llocs, productes sempre frescos i d’origen pròxim, i podran observar el procés d’elaboració d’alguns d’aquests productes, com el pa o la brioixeria, o veure les diferents parts d’un animal. Concretament, en el Mercat de Sant Roc, les activitats es preparen conjuntament entre el col·legi i el mercat. El primer proposa la temàtica de cada activitat i, el segon aporta la infraestructura, els productes alimentaris necessaris, o xarrades concretes sobre cada tema que se sol·licita per part del col·legi, les quals són impartides per experts en nutrició.

Les activitats consisteixen en joc de pistes (gimcana), taller en el lloc d’elaboració del producte (pa, brioixeria, etc.), especejament d’un animal (carnisseria) o taller de conserva de tomaca. Es reprodueix un procés de compra complet, xarrades sobre alimentació, concursos, elaboració d’esmorzars saludables, entre altres. La valoració d’aquestes activitats per part de tots és molt positiva, ja que els xiquets mostren gran interés per aprendre mitjançant jocs i activitats divertides. Tots aquells centres educatius interessats en alguna de les activitats de l’OMIC pot dirigir-se a l’oficina municipal per a concertar les mateixes.