Ja està obert el termini perquè les empreses interessades presenten les seues ofertes per fer les obres del projecte que el Govern Municipal té previst portar a terme en les fàbriques de primeres aigües del Molinar, concretament, en la fàbrica dels Solers. El projecte ha sigut redactat per l’arquitecte alcoià, Ciro Manuel Vidal Climent, enfocat a dotar d’ús la fàbrica dels Solers com a Centre d’interpretació del conjunt industrial del Molinar, origen de la indústria valenciana. El projecte està cofinançat en un 50% per la Direcció General d’Administració Local de la Generalitat Valenciana, a través de Fons Feder de la Unió Europea.

El projecte denominat «Obres de rehabilitació de la Fàbrica dels Solers i consolidació de restes en Fàbriques de Primeres Aigües amb intervenció arqueològica» es tracta d’una primera fase i té un termini d’execució de 6 mesos. Amb l’actuació es pretén consolidar la zona de primeres aigües i convertir aquest paratge natural en un referent cultural i turístic sobre els orígens de la industrialització d’Alcoi i les repercussions a tots els nivells que aquest fet va comportar. Cal recordar que Alcoi va ser pionera de la revolució industrial a la Comunitat i a Espanya i «reivindicar el nostre passat mitjançant la conservació del ric patrimoni arqueològic industrial que actualment es conserva és un dels propòsits que abandera aquest projecte de rehabilitació», explica la regidora de turisme i patrimoni històric, Lorena Zamorano.

L’edil ha destacat: “La nostra identitat la conforma l’estima a una ciutat plena de possibilitats de creixement, una d’elles és el turisme com a dinamitzador de l’economia local. I el turisme ben entés implica elaborar un relat d’autenticitat del nostre poble que el diferencie d’altres destinacions. Les nostres tradicions conservades al llarg del temps, el nostre passat, el patrimoni històric que posseïm i la mirada al futur serà la clau d’aquesta progressió, per la qual cosa és imprescindible el treball de conservació i millora. Dotar-lo d’un ús continuat com a Centre d’Interpretació del Molinar que entra en fase d’execució, permetrà, a més, la sostenibilitat d’aquest recurs i la seua pervivència en el temps”.

Aquesta primera fase inclou la rehabilitació de la fàbrica i la dotació de Centre d’Interpretació, amb els últims recursos tecnològics, apostant per la realitat virtual com a eina de recreació dels inicis de la indústria a la Comunitat Valenciana i a Espanya. La segona fase comportarà la rehabilitació del Molí Vell, la cúpula de l’aqüífer del Molinar i la recuperació de la xarxa de les primeres aigües, incloent-hi les rodes hidràuliques. La licitació d’aquesta segona fase serà realitzada per la Generalitat Valenciana.

El conjunt del Molinar, declarat Bé d’Interés Cultural (BIC), és considerat com el bressol de la industrialització valenciana. Va ser en el segle XV quan en la capçalera del riu es van instal·lar els primers molins fariners i després, els primers batans, amb l’objectiu d’aprofitar la força de l’aigua que produïa energia. A partir d’ací es van assentar cada vegada més indústries en la zona, fins que en 1960 van anar abandonant-se de forma gradual a causa de la transformació del sector tèxtil.

Cal recordar que la Generalitat Valenciana va declarar BIC el Molinar en l’any 2005. En 2008, l’Ajuntament actuava en la consolidació de la fàbrica dels Solers, amb la intenció de crear un museu industrial però l’anunci de la rehabilitació completa de l’edifici i la seua dotació mai va arribar a complir-se per part del govern, en aquell moment, en mans del Partit Popular. La licitació actual de les obres marca el camí per a la recuperació definitiva de l’origen de la indústria valenciana en la zona del Molinar i la seua interpretació amb un projecte del segle XXI