Ahir es va presentar en l’Associació de Veïns de Batoi, el Pla estratègic que l’Ajuntament va encarregar, a proposta dels mateixos veïns, per definir el futur d’un barri amb característiques molt particulars dins de la idiosincràsia de la ciutat. En la presentació va estar l’alcalde, Toni Francés i la regidora de Democràcia Participativa, Maria Baca. El pla proposa 21 accions per portar a terme en el barri de Batoi una millora global dins de 7 eixos estratègics. El treball, desenvolupat per l’empresa Crea 360, ha durat un total de 6 mesos, ha constat de reunions, tallers, entrevistes, i un estudi de camp i documental. Una vegada presentat el pla, la següent fase consisteix en treballar les diferents propostes per portar-les a la pràctica de manera col·laborativa.

El set eixos que desglossa el Pla Estratègic són: Batoi Participatiu, Batoi Econòmic, Batoi Productiu, Batoi Sostenible, Batoi Espai per a viure i conviure, Batoi accessible i Batoi Inclusiu i social. Dins d’aquestes línies, s’inclouen un total de 21 propostes ordenadores per importància.

La regidora de Democràcia, Maria Baca, destaca la part més positiva d’aquesta iniciativa: « Jo crec que la gent va eixir contenta i amb ganes de treballar pel seu barri perquè al final el que es pretén és que açò no siga un pla que execute una empresa sinó que siguen els mateixos veïns el motor de canvi del barri, eixa és la verdadera participació. Que els mateixos veïns siguen partícips des de l’inici fins al final en la millora del seu barri i per això els polítics hem de comprometre’ns per unir les visions sobre el model de barri que volem».

Entre les mesures que es proposen destaquen un programa d’ajudes, revitalització i suport per l’obertura de nous comerços; un programa pilot de serveis que afavoreixen la permanència al domicili de la gent gran així com l’adaptació d’aquests habitatges. Un altre punt destacat seria la creació d’un Hub d’Innovació aprofitant la nova seu d’Aitex al barri i la presència del CIP FP Batoi per a crear projectes conjunts amb l’Ajuntament, el CEEI, la Cambra i altres actors socials i econòmics. També destaca la creació de nous espais de trobada socioculturals i la dinamització dels ja actuals en l’àmbit esportiu acollint competicions esportives. L’accés al polígon Santiago Payá, un estudi sobre el trànsit i un inventari d’habitatge buit al barri per fomentar el lloguer, entre altres.

Batoi naix com una colònia, un assentament d’immigrants amb aïllament geogràfic i manca de serveis als anys 50 i 60. En els anys 60 es creen a Batoi cinc grups d’habitatges protegits amb més de 280 pisos. Envoltat també per sòl industrial, a finals dels 70 i als anys 80 es va convertir en la zona de festa de la joventut de l’època.