Això és el que han fet l’alumnat de la Xarxa d’Escoles Unesco d’Alcoi (CEIP Sant Vicent, IES Andreu Sempere i IES Pare Vitòria) aquest dilluns passat al Ple. Han decidit participar activament en la vida política de la seua ciutat, que no és més que la vida comuna de totes i tots.

L’alumnat d’aquestes escoles Unesco ens han portat una proposta, amb l’encertat títol de Desplastifica’t, per demanar-nos actuacions per a reduir, reutilitzar i reciclar els residus plàstics. I per tindre cura de l’aigua i del nostre entorn natural. Perquè com ens va dir Greta Thunberg, i van replicar els nostres joves a les concentracions pel canvi climàtic: no tenim Planeta B.

Si no apostem per un canvi en el model productiu, energètic i de consum, no hi ha futur. Hi ha demà, però no futur. Per això, des de Podem proposem el Pla Horitzó verd, que impulsa una transició energètica cap a les energies renovables; modernitza les infraestructures i industria mentres crea llocs de feina verd; remarca el dret humà al medi ambient, l’aigua i l’aire, i a una alimentació saludable recuperant l’agricultura; proposa una mobilitat sostenible; i aposta per l’economia circular, per reduir i a convertir els residus en recursos. Tal i com ens demanava l’alumnat alcoià.

Que els més menuts i les joves facen ús de les institucions públiques per a dibuixar projectes sostenibles, verd i de futur, és fantàstic. Els ho hem d’agrair, i també a les mestres i professorat que els acompanya en aquesta aventura. Encara hi ha temps i possibilitat de canvi. Però cal, una voluntat política clara que aposte, com ho fem nosaltres, per un Horitzó Verd. I cal conscienciació i participació de totes nosaltres. Perquè la història l’escrius tu.

Naiara Davó, candidata a l’Alcaldia de Podem ALcoi