La ballarina Sol Picó, acompanyada pel director del teatre Principal d’Alacant, Paco Sanguino, i el director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, ha presentat a Alacant el seu nou espectacle, ‘Animal de séquia’, una producció de l’Institut Valencià de Cultura.

La primera funció d’aquest nou espectacle de dansa serà el dia 5 d’abril al teatre Principal d’Alacant i la segona al teatre Principal de Castelló el dia 7. Després d’Alacant i Castelló es presentarà a València al teatre Principal el dia 14 d’abril dins de la programació del festival Dansa València. Posteriorment, es representarà de nou al teatre Principal de València del 26 al 28 d’abril.

En ‘Animal de séquia’, Sol Picó ofereix una relectura contemporània de la cultura popular valenciana, i en revisita les arrels per a fer així un viatge de tornada, un retorn al més primari i terrenal.

Abel Guarinos, director general de l’Institut Valencià de Cultura, ha explicat que «és la primera vegada que Sol Picó fa una producció amb una institució pública valenciana.

L’Institut Valencià de Cultura li va donar un full en blanc perquè reflexionara sobre la tradició valenciana i ací tenim el resultat, que s’estrenarà a Alacant, passarà per Castelló diumenge, tancarà Dansa València i després s’exhibirà al teatre Principal, a la Mostra d’Alcoi i al Festival Grec de Barcelona».

Per la seua banda, Paco Sanguino, director del teatre Principal d’Alacant, ha recordat que «Sol Picó en els últims quatre anys ha estat dues vegades al Principal i una a l’Arniches, després de no vindre en 30 anys de carrera». Al mateix temps ha agraït la implicació de Sol Picó amb el projecte de la jove companyia de dansa.

Sol Picó ha explicat que els huit ballarins i ballarines que protagonitzen l’espectacle venen d’una audició a la qual es presentaren 150 persones. «Des del principi vaig insistir en què a l’espectacle havia de participar una banda de música i me’n vaig eixir amb la meua. A l’escenari hi ha huit ballarins i 30 músics que també es mouen. És un treball difícil però molt satisfactori», ha conclòs la coreògrafa.

‘Animal de séquia’

De la mà de la coreògrafa, amb huit ballarins en escena i música en directe, es traslladarà l’espectador des del complex ritme vital actual, carregat d’estímuls vibrants i accelerats, a un altre més orgànic, més natural i autèntic: a l’essència mística del poble valencià.

La música original de l’espectacle ‘Animal de séquia’ és de Jesús Salvador ‘Chapi’ i els huit ballarins i ballarines que apareixen en escena són Lorenza di Calogero, Alba Cerdeiriña, Albert García Saurí, Rocío Gisbert Valor, Irene Maestre Serrano, Luis Martínez Gea, Rubén Peinado Tomás i Alicia Reig Jover.

Sol Picó

Sol Picó va començar els seus estudis de dansa a la seua ciutat natal d’Alcoi, té els títols de dansa clàssica i espanyola, però molt prompte descobreix el món de la dansa contemporània, en el qual aprofundeix i investiga a Barcelona, París i Nova York, ciutats clau en el seu aprenentatge personal i professional.

Fruit d’aquesta investigació, i barreja de diferents gèneres i elements com el clàssic i el flamenc, ha desenvolupat el flamenc amb puntes que d’alguna manera s’ha convertit en el seu segell personal.

Inspirant-se en la vida diària, tot és possible com a punt de partida d’un espectacle, temes com el gènere, la immigració, el fracàs, el poder o experiències humanes com la por, l’amor o el desamor.

Al llarg de la seua carrera des de la formació de la seua companyia en 1994, ha creat més de trenta espectacles, en els quals ha combinat el teatre de sala amb produccions de carrer que li han permés recórrer el món.

També té experiència com a docent i ha donat classes a la Universitat Carlos III, a l’Acadèmia Nacional de Dansa de Roma, i en nombrosos conservatoris superiors de dansa. Des de 2002 ha rebut 10 premis Max de les Arts Escèniques, premis del públic i el Premi Nacional de Dansa de la Generalitat de Catalunya i del Ministeri de Cultura i diversos premis de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana.