Quan explique els fonaments de l’estratègia empresarial als meus alumnes, els dic que totes les empreses tenen sempre un repte estratègic, el qual consisteix en fer front a tot allò que tenen “fora”, amb els recursos i capacitats de què disposen “dins”.

Històricament Alcoi va tindre “fora” un entorn geogràfic complicat i unes condicions adverses per a crear indústria i per a poder arribar a clients de fora de la comarca, però va ser capaç de convertir el que a priori eren amenaces en oportunitats, aprofitant el que tenia “dins” en aquell moment; principalment el caràcter emprenedor, valent i inconformista de la seua gent.

Actualment ens trobem amb un entorn globalitzat, on ja no té sentit parlar de mercats locals, on els canvis passen de manera ràpida i brusca, on els consumidors tenen molt clar el que volen i poden analitzar diferents opcions només amb un parell de “clicks”. Amb aquesta situació “fora”, es fa necessari que les empreses de la comarca generen noves oportunitats i que no es limiten a reaccionar a l’entorn. I tot açò s’ha de fer aprofitant el que tenim “dins”; tenim un teixit empresarial local i comarcal encara molt potent i amb una gran experiència, tenim una universitat situada entre les millors de l’estat amb més de 2.000 estudiants d’enginyeries, d’informàtica, de disseny i de direcció d’empreses i, sobretot, tenim ganes de tornar a ser referents.

Hem de ser capaços de crear a Alcoi un ecosistema empresarial innovador, de manera que les nostres empreses puguen detectar ràpidament els canvis i donar respostes ràpides i flexibles, innovant en els productes o serveis que ofereixen, innovant en els propis processos o innovant en la forma de fer negocis, el que es coneix com a innovació estratègica. Aquest concepte d’innovació estratègica és el que ajuda tant a sectors madurs com el tèxtil, com a sectors emergents com el tecnològic, a aconseguir avantatges sobre els seus competidors. Realment, la competència actual ja no és entre productes o serveis, sinó entre conceptes empresarials.

En aquest sentit, espais com Rodes Futura poden actuar com a catalitzador i ajudar a aconseguir aquest ecosistema innovador. Però no hem de perdre de vista en cap moment on volem arribar; no ens aprofita per a res tindre Rodes com a un edifici rehabilitat emblemàtic de la ciutat si finalment les seues sales estan buides. El que realment necessitem és a la gent de les empreses, de la universitat i de l’administració treballant junts amb un objectiu comú, compartint experiències i coneixements, aportant cadascú el que millor sap fer. Hem de tornar a ser originals i autèntics, canviar les regles de joc i generar nous espais competitius.

Ara més que mai, és necessari deixar-nos estar d’interessos particulars o partidistes i hem de caminar tots cap a un objectiu comú: el de fer que els estudiants que ens vénen de fora desitgen quedar-se quan acaben els seus estudis, el de fer que els nostres joves troben ací oportunitats i puguen quedar-se i, en definitiva, el de tornar a posar a Alcoi com a un referent empresarial.

Un repte emocionant i motivador; t’apuntes?
IMPARABLES!!.

Pep Capó
Compromís Alcoi