El periodista Antonio Pampliega, que ha cobert diversos conflictes internacionals i en l’actualitat presenta el programa de televisió Pasaporte Pampliega a Cuatro, oferirà el seu testimoni com a reporter de guerra a Alcoi. Serà el divendres 12 d’abril a Detroit Llibres. Pampliega conversarà amb el públic sobre els dos llibres que ha publicat fins al moment.

Per una banda, En la oscuridad (Península, 2017), en què narra com va ser segrestat durant 10 mesos a mans d’una branca d’Al-Qaeda a Síria. Uns fets tràgics que van tindre lloc entre 2015 i 2016 amb un fort ressò mediàtic. Tant que se n’acaba de publicar una adaptació en còmic i ja se’n prepara una altra per al cinema. La història no és per a menys. Pampliega va ser confós per un espia i mantingut en aïllament, rebent contínuament humiliacions i agressions. En la oscuridad relata com va viure aquells dies, preocupat per la seua vida i per la dels companys que havien sigut segrestats amb ell, de qui no tenia notícies.

El reporter presentarà també Las trincheras de la esperanza (Península, 2019), la seua publicació més recent. Es tracta d’un homenatge al treball d’Alberto Cairo, un metge italià que porta tres dècades desenvolupant una importantíssima tasca humanitària a l’Afganistan, un país devastat pels enfrontaments militars i la inestabilitat política. Pampliega fa un retrat d’una zona de conflicte a través de la figura de Cairo, que dirigeix un centre de rehabilitació en què la majoria de treballadors han sigut prèviament pacients i que atén, sobretot, víctimes de mines antipersona.

El testimoni de Pampliega ens trasllada a una realitat que ell ha viscut en primera persona i a la qual moltes vegades preferim donar l’esquena. Tot i les experiències difícils que ha hagut de passar, el periodista continua exercint la seua professió amb valentia, traslladant l’esperança allà on semblava que no era possible. Al capdavant del programa de televisió Pasaporte Pampliega el reporter ha continuat posant llum en temes com els matrimonis infantils a l’Afganistan, la supervivència del Ku Klux Klan i altres grups d’odi als Estats Units, les rutes internacionals dels sicaris o la dolorosa realitat dels segrestos a Veneçuela.