Els xiquets i xiquetes membres del Consell Local de la Infància i Adolescència (CLIA) d’Alcoi, conjuntament amb Teulada-Moraira i Xàbia, es van reunir el dissabte en la seua primera trobada anual que acull com a amfitrió l’Ajuntament de Teulada-Moraira amb l’objectiu de compartir experiències i coneixements sobre la seua labor en els seus respectius municipis.

Les tres són Ciutats Amigues de la Infància, reconegudes per primera vegada com a tals per UNICEF Comité Espanyol en 2018, i aquesta trobada pionera a la província d’Alacant s’emmarca en els objectius d’aquestes ciutats, al costat d’UNICEF Comité Comunitat Valenciana, de fomentar l’exercici del dret a la participació dels xiquets i xiquetes. Respon a més a la voluntat dels mateixos xiquets i xiquetes de conéixer-se, intercanviar perspectives i compartir temps en comú. Els tres consells han acollit també al consell municipal infantil de Villena com a convidat en aquesta trobada. Al mateix temps, aquesta trobada s’ha realitzat en la província de València entre les ciutats amigues de la Infància reconegudes en aquesta província.

Els consells municipals infantils són espais on els xiquets i xiquetes poden explorar, opinar i fer propostes sobre la seua ciutat o poble com a ciutadans i ciutadanes que són, facilitant que els seus ajuntaments els escolten. A més de ser un dret recollit en la Convenció sobre els Drets del Xiquet de les Nacions Unides, la participació infantil aporta idees i propostes que contribueixen al fet que les ciutats siguen més amigables, sostenibles i segures.

Aroa Mira, regidora de Polítiques Socials, destaca la activitat realitzada aquest cap de setmana: «La trobada de diferents consells d’infants de la província és una oportunitat per les nostres xiquetes i xiquets de conéixer altres realitats i posar en valor la seua feina, no podem oblidar que només tres ciutats de la província d’Alacant som «Ciutats Amigues de la Infància» així que ells són exemple perquè molts altres municipis es posen a treballar en donar veu a aquesta important part de la nostra societat que són els infants i els adolescents».

Cal recordar també que el CLIA d’Alcoi va realitzar el seu primer ple amb la presència de la Corporació i dels directors de centres educatius en el mes de desembre en Alcoi, on es van entregar ulleres de colors a tots els presents perquè els representants públics miraren la realitat a través dels ulls dels infants i adolescents, traslladant-los les seues propostes per a la ciutat i explicant-los la feina que havien realitzat des de la seua constitució. Podeu consultar la nota de premsa d’aquest ple ací https://www.alcoi.org/ca/portada/noticias_2018/noticia_0417.html

Alcoi va ser nomenada «Ciutat Amiga de la Infància» per UNICEF el passat novembre. La posada en marxa del CLIA dins d’un pla municipal d’Infància, de la creació dels pressupostos participatius xiquets, i diverses activitats i polítiques transversals en les diferents regidores pretenen posar a aquesta important part de la població alcoiana, un 20% del total, en el centre de les actuacions municipals. Aquest programa vol contribuir a millorar les condicions de vida dels xiquets, xiquetes i adolescents mitjançant la promoció i la implantació de polítiques municipals que garantisquen el seu desenvolupament integral amb un enfocament de drets.
Tots els governs locals reconeguts com a Ciutats Amigues de la Infància han posat en marxa un Pla Local d’Infància que apunta als 5 objectius de la iniciativa, perquè les ciutats siguen llocs on els xiquets tenen accés a serveis socials de qualitat (salut i educació), viuen en un entorn net i segur, poden gaudir de la seua vida familiar, del joc i de l’oci, són respectats i tractats d’una manera justa en els seus barris i les seues necessitats són tingudes en compte en les lleis, les polítiques i les decisions que els afecten.