L’Ajuntament d’Alcoi ha estat en el 5é Academy Seminar del programa «Digital Cities Challenge» que aposta per la digitalització de la ciutat en el seu conjunt i que s’ha celebrat aquesta setmana en Brussel·les. Alcoi ha sigut convidada a formar part de la nova iniciativa que la Comissió Europea posarà en marxa a finals d’enguany, sota el nom de «Intelligent Cities Challenge».

Aquest nou projecte, la durada del qual s’estima en 3 anys, pretén ser una continuació del primer, que finalitzarà al juny de 2019. A través del nou projecte, es pretén d’una banda consolidar la xarxa de ciutats europees creada amb el «Digital Cities Challenge» i d’altra banda es donarà suport perquè les ciutats puguen fer un pas més en la implementació de la seua estratègia digital mitjançant la posada en marxa de les accions i projectes concrets sorgits de la primera iniciativa i on es vol posar l’accent en la intel·ligència artificial.

La ciutat, amb la presència del regidor d’Innovació, Manolo Gomica ha participat amb diversos municipis de tota Europa en taules redones i networkings , i en aquesta ocasió, també s’ha comptat amb la participació d’experts en temes d’Smart City de Milà i Copenhaguen; i de mobilitat, de Glasgow i Brussel·les.

Després de conéixer la bona notícia que suposa la continuació del programa, l’alcalde, Toni Francés ha destacat el camí recorregut i les noves oportunitats que s’obrin per a Alcoi: «El resultat del programa ha sigut molt positiu, hem avançat com a ciutat, la digitalització comença a ser assumida per tots quan fa pocs anys ningú en parlava ni se la creia, i ara tenim l’oportunitat de seguir aprofundint en aquesta digitalització, incorporant temes d’intel·ligència artificial amb l’ajuda de la Comissió Europea, és una gran notícia per als alcoians».

Cal recordar que aquest programa ,del qual Alcoi va aconseguir formar part amb només dues ciutats espanyoles més, Algecires i Granada, es tractava d’un programa de tutorització durant 18 mesos per implementar polítiques digitals en el municipi però, no només des del punt de vista de l’administració sinó també, des del punt de vista del teixit empresarial i social.

A través del «Digital Cities Challenge», Alcoi pretén retenir talent qualificat, crear emprenedors, i ha centrat la seua estratègia en la creació de nous llocs de treball centrats en el món digital. Un exemple d’aquesta estratègia ha sigut l’aposta perquè els projectes Smart City per part d’empreses alcoianes. Cal recordar també que Alcoi comptarà amb un CEFIRE especialitzat en robòtica, intel·ligència artificial i Big Data així com la conversió de l’Illa de Rodes en un centre tecnològic que formarà part del projecte «Districte Digital» de la Generalitat Valenciana per acollir, serveis de digitalització i empreses de base tecnològica. La continuació d’aquest projecte amb finançament de la Comissió Europea és una nova oportunitat de seguir en aquest camí cap al canvi de model econòmic en la ciutat, un canvi decidit, que aposta tant per crear i atraure empreses de base tecnològica com perquè les indústries tradicionals s’incorporen a la indústria 4.0.