Com totes i tots sabem, ja venen les nostres festes, plenes de clamor i devoció per gaudir amb aquesta escenificació Medieval on Cristians i Moros representem la batalla. On les tropes cristianes fan la seua entrada triomfal a la nostra ciutat, Alcoi. I per uns dies la ciutat és un escenari on es reflecteix la tradició «la nostra Festa».

Dit açò, com a dona vull fer menció que no per ser festa tot val. Hem de viure-les amb alegria, però per estar contents, no vol dir que hem de rebre qualsevol situació amb submissió.

En festes també No És No. Sembla que si en festes una dona va un poc alegre, o contenta, això ja vol dir que els xics ja tenen dret de sobrepassar-se amb ella. Sembla que era una situació a la qual estàvem acostumats, però la societat i els mitjans de comunicació, ara mes que mai se centren a reprovar les agressions masclistes.

No sols és un assajament sexual una violació, que és la més dolenta i greu. La forma més habitual d’assajament sexual es presenta en forma de mirades que ens incomoden, així com un 30%. I una xifra pareguda en tocaments, abraçades i besades que no sempre són ben rebudes per les dones. Les notícies per aquest tipus d’agressions se succeeixen i no és que es produïsquen més atacs, és que ara tots estem més a la que cau i es nota.

La prevenció dels assetjaments sexistes durant les festes és una preocupació de tota la ciutadania en general i de les institucions, sobretot en l’àmbit local, perquè ens toca més prop.

Les festes han de tindre valors i reproduir la nostra societat. Hem de tindre en compte que les discriminacions que es donen en la vida també es donen en festes, i de vegades d’una manera més visible. La lluita per una societat igualitària i el respecte pels drets de totes les persones, siga la condició sexual que siga, cal reflectir-la també en les festes dels nostres pobles. Ni l’alcohol, ni la festa en si mateix, són excusa perquè les relacions entre dones i homes no siguen igualitàries i respectuoses. Les dones hem de sentir-se segures i no intimidades en llocs i a certes hores.

Com a dona vull, unes festes basades amb el respecte i lluïres d’assajaments sense actituds que inciten a l’agressió. Igualtat i consentiment per les dues parts i en les que les dones tinga’m el mateix dret que els homes a divertir-se en llibertat i poder gaudir i compartir la festa i els seus espais sense que la seguretat de les dones ni els seus drets no siguen respectats.
Festeres i festers, ciutadans en general, les nostres festes han de ser un exemple d’igualtat i respecte i si una dona diu NO, ÉS NO.

Begonya Doménec Ferràndiz.
Regidora Compromís Alcoi