Matí frenètic de preparatius als carrers del centre d’Alcoi. A poques hores per a l’inici, la ciutat ultima els preparatius de les Festes de Moros i Cristians, d’Interès Turístic Internacional, i es prepara per acollir a centenars de milers de visitants durant quatre dies ben intensos en una edició que es presenta especialment multitudinària en quant a afluència de visitants.

Avui divendres 3 de maig, Dia dels Músics, comencen les celebracions de vesprada amb la Festa del Pasdoble i el cant de l’Himne que serà dirigit per Trinidad Sanchis Picó, la qual ha tingut una prolífica carrera internacional com a pianista. L’Himne de Festes de Moros i Cristians d’Alcoi, té una música que prové de la marxa àrab «El Sig», extreta de la sarsuela «La Bella Zaida» de Gonzalo Barrachina. La lletra va ser escrita en castellà pel periodista Eugenio Moltó i adaptada al valencià posteriorment pel poeta José Sanz Moya.

La interpretació de l’Himne i la posterior celebració de la Nit de l’Olla, serà el preàmbul de la Trilogia festera que es desenvoluparà el dissabte 4 (Dia de les Entrades), diumenge 5 (Dia de Sant Jordi) i dilluns 6(Dia dels Trons).

Enguany es preveu que el dissabte siga un dia especialment intens, amb l’arribada multitudinària de visitants per presenciar les Entrades, de forma que les filaes troben al seu pas una resposta brillant del públic alcoià i forà.

Cal destacar el capítol de la participació als actes festers, ja que es calcula que aproximadament en 12.000 persones prendran part en les desfilades, cal destacar que ha augmentat respecte al darrer any, quan ven ser 11.730. Les 28 filaes alcoianes desplegaran el seu meravellós espectacle acompanyades set grups de ball, al voltant de 65 bandes de música, espectaculars seguicis, desenes de carrosses i plataformes… La imaginació serà part essencial d’una desfilada que es reinventa any rere any sense perdre cap mica de brillantor. L’enginy, la participació i la capacitat de superació del món fester alcoià contribuiran a superar la limitació de recursos econòmics que pot provocar la situació socioeconòmica i així brindar als assistents una fabulosa posada en escena que de ben segur no decebrà els espectadors.

Dintre de les Entrades, hi ha quatre filaes en les quals recaurà una especial atenció com ho són les filaes de càrrec que enguany simbolitzaran la batalla entre els exercits de Jaume I i d’Al-Azraq al 1276. Per una banda, els cristians, encapçalats pel seu Capità Juan Enrique Miralles Jordá i la seua filà Tomasines. Per l’altra, la Capitania Mora de la Filà Magenta recaurà sobre Jorge Candela Mataix, que es reencarnarà durant tres dies com el cabdill musulmà. L’Alferes Cristià de la Filà Muntanyesos, Modesto Moiña Doménech i l’Alferes Moro de Filà Cordón, Jorge Doménech Rodríguez, completen els càrrecs festers d’enguany, el Mossén Torregrosa, Héctor Botí i la figura principal la de Sant Jordiet, encarnat enguany pel xiquet Álvaro Santacreu, de la filà Verds.

 

Horaris dels actes

El dia 4 és el dia de les Entrades. A les 5 del matí, serà la Missa per a festers a la Parròquia de Santa Maria. A les 5.45 hores, toc d’alba, rés de l’Avemaria i Diana. A les 10.30 hores, Entrada de Cristians. A les 17 hores, Entrada de Moros.

El diumenge, 5 de maig, és el dia dedicat al patró, Sant Jordi. A les 8.30 hores, començarà la Segona Diana. A les 11 hores, Processó de la Relíquia de Sant Jordi, des del Temple del Patró a la Parròquia de Santa Maria. A continuació, cap a les 12 hores, missa major. Al finalitzar, cap a les 14.30 hores, a la Plaça d’Espanya, gran mascletà. A les 18 hores, Diana Vespertina del Cavallet a càrrec de Realistes i Berberiscos, des de la Font Redona a la Plaça d’Espanya. A les 19.30 hores, Processó General, acompanyant a la Relíquia i a la imatge eqüestre de Sant Jordi, A les 23.30 hores, Retreta.

El dilluns, 6 de maig és el dia de l’Alardo, comença a les 8 amb el Contraban. A les 8.45 hores, guerrilles, fins a les 9.45 hores. A les 10 hores, Estafeta i Ambaixada Mora seguida de la batalla d’arcabusseria. A les 16.30 hores, Estafeta i Ambaixada Cristiana i nova batalla. Cap a les 20 hores, Acció de Gràcies. Els Capitans i Alferes d’ambdós bàndols, amb les seues respectives filaes, el Sant Jordiet amb la seu filà, i l’Assemblea General de l’Associació, acompanyaran la imatge de Sant Jordi El Xicotet, des de la Parròquia de Santa Maria fins l’Església del Sant. A les 21.30 hores, Aparició del Sant Jordiet sobre els merlets del Castell. En finalitzar, castell de focs d’artifici.

Preparatius Festes

Preparatius Festes

Preparatius Festes

Preparatius Festes