La pluja no ha pogut avui divendres, 3 de maig, amb el Dia dels Músics. Després de suspendre la desfilada de bandes a causa de la pluja que aquesta vesprada ha començat a caure sobre la nostra ciutat, l’himne de les Festes s’ha interpretat finalment en una plaça abarrotada de gent malgrat que la pluja continuava caient. Així, milers d’alcoians i alcoianes han cantat el seu himne, això sí, només una vegada, no dues com és tradició en aquest dia. Un himne de la Festa que ha estat dirigit per Trinidad Sanchis Picó.

A aquest emotiu acte, s’interpreta l’Himne de Festes de Moros i Cristians d’Alcoi, que té una música que prové de la marxa àrab «El Sig», extreta de la sarsuela «La Bella Zaida» de Gonzalo Barrachina. La lletra va ser escrita en castellà pel periodista Eugenio Moltó i adaptada al valencià posteriorment pel poeta José Sanz Moya.

La interpretació de l’Himne i la posterior celebració de la Nit de l’Olla, ha sigut el preàmbul de la Trilogia festera que es desenvoluparà demà dissabte 4 (Dia de les Entrades), diuemnge 5 (Dia de Sant Jordi) i dilluns 6 (Dia dels Trons).

Moment del focs

Trinidad Sanchis Picó
L’alcoiana, establerta en Mèxic, Trinidad Sanchis Picó, ha sigut l’encarregada de portar la batuta, una direcció que s’ha realitzat cinquanta-dues vegades de manera interrompuda amb anterioritat. Sanchís ha tingut una prolífica carrera internacional com a pianista i, abans d’ella, només tres dones han dirigit el himne alcoià: Pilar Mompó en 1981; Carmina Verdú en 1991; Marisa Blanes en 2007 i Consuelo Colomer en 2008. Sanchís ha sigut alumna del Rafael Casasempere, Pilar Mompó (la primera dona en dirigir l’himne de Festes), Jaime Mas Porcel i Hans Graf.

Trinidad Sanchís és molt coneguda en Àustria, ja que va ser durant 7 anys, professora de piano dels «Niños cantores de Viena»; i va rebre la Menció Honorífica en la Escuela Superior de Música de Viena en els anys 70. També ha actuat en Alcoi en diferents ocasions, moltes d’elles de la mà d’ «Amigos de la Música». En 1983, i després en 1986 amb el seu marit, el violinista mexicà Carlos Marrufo, tornant a repetir en el Aula de Cultura de la CAM en 1995 amb el violista Emilio Mateu. La visita més recent havia sigut en 2013, en la ‘Semana Grande del Piano’, realitzant un concert amb el professor alcoià, Juan Antonio Recuerda.

La seua carrera com a pianista també ha sigut relevant en altres països com Estats Units, Perú, Mèxic i Espanya. Premi ‘Maria Canals’ en Barcelona en 1973, compta a més a més, amb diferents reconeixements internacionals.