Des de fa dècades afrontem un doble repte pel que fa a la producció i al consum energètic. Per un costat el preu de la llum ha augmentat de manera considerable, fins convertir l’energia en un article de luxe. Per altra, l’escalfament global posa de manifest un model insostenible que amenaça el nostre benestar i el de les futures generacions.

Aquest greu problema coincideix amb un model d’abastiment privat que, diuen, “prioritza el consum i l’augment del seu preu, per sobre de la sostenibilitat i les necessitats bàsiques de la ciutadania”. Per això, des de Guanyar Alcoi colen impulsar a l’Ajuntament una empresa pública d’energia, en la mateixa línia que altres administracions locals, com ara Barcelona, Cadis i Pamplona.

Es tractarà d’un instrument de promoció i estímul de la generació energètica local i renovable, tant a nivell d’equipaments municipals com també per a la ciutadania d’Alcoi (autogeneració i autoconsum). El primer pas serà subministrar electricitat a edificis i equipaments municipals de l’Ajuntament d’Alcoi foment i potenciació de projectes de producció d’energia pròpia per tal d’abastir les necessitats municipals.

En aquest àmbit: calderes de biomassa als col·legis públics i poliesportius municipals, instal·lació de plaques solars d’autoconsum en edificacions municipals, construcció d’un hort solar en terrenys de propietat municipal i instal·lació de plaques solars tèrmiques per a la producció d’aigua calenta sanitària en edificacions municipals per tal de tendir, amb el temps, cap a l’autosuficiència energètica municipal. I quan aquest objectiu estiga abastat, s’obrirà als habitatges de la ciutadania en general.

Els seus objectius seran:

– Comercialitzar energia renovable certificada amb garantia d’origen 100% renovable.
– Promoure la generació local d’energia renovable amb l’objectiu de reduir les pèrdues energètiques associades al transport i a deixar de dependre de l’oligopoli elèctric.
– Promoure la cultura energètica de la ciutadania per millorar l’eficiència i l’estalvi.
– Situar a la ciutadania al centre de l’acció pública, treballant pel dret a l’energia.