L’Ajuntament d’Alcoi ha aconseguit la subvenció de la Comissió Europea i estarà entre els 500 municipis espanyols que reben aquest bo de 15.000 euros. En la província d’Alacant, dels municipis de més de 50.000 habitants, només Alcoi, Sant Vicent del Raspeig i Oriola han aconseguit la subvenció. El projecte permetrà ampliar les zones públiques amb connexió wifi gratuïta d’alta qualitat, que haurà de ser, com a mínim, de 30 Mbps.

Aquestes ajudes de la Comissió Europea es troben dins del programa «Wifi4EU» amb el que es volen establir connexions d’alta velocitats en municipis comunitaris amb un pressupost de 120 milions d’euros entre 2018 i 2020. En total, prop de 3400 municipis de tota Europa, han rebut l’ajuda. Amb aquest programa, l’Ajuntament d’Alcoi accepta el compromís perquè la connexió estiga disponible en un termini màxim de 18 mesos. L’administració local també haurà d’elegir a l’operador i fer front a les despeses de manteniment. La connexió, a més a més, serà de qualitat, havent de comptar com a mínim amb 30 Mbps.
En aquest moments, Alcoi ofereix WIFI gratuït a les biblioteques, a l’oficina de turisme amb el TouristWifi, al CCJ i a alguns parcs públics com la Glorieta o la Uxola. Amb aquest nou projecte podrà ampliar-se el servei, essent, a més a més, una connexió d’alta qualitat i igualment gratuïta.

La iniciativa WiFi4EU promou el lliure accés dels ciutadans a la connectivitat wifi en espais públics com a parcs, places, edificis oficials, biblioteques, centres de salut i museus de municipis de tota Europa.
També ofereix als municipis l’oportunitat de sol·licitar ajudes per valor de 15.000 euros que s’utilitzaran per a instal·lar equips de wifi en els espais públics del municipi que encara no estiguen equipats amb un punt d’accés wifi.

Alberto Belda, regidor de Modernització de l’Administració, destaca el treball realitzat per aconseguir subvencions europees: «Cal destacar el gran treball realitzat pels tècnics per detectar possibles ajudes i subvencions i preparar tots els expedients per a aconseguir-les. Des que estem al govern no hem deixat de treballar per aconseguir subvencions, hem creat un equip transversal preparat per a aconseguir programes europeus i subvencions de qualsevol administracions que ens permeten millorar la vida de les alcoianes i els alcoians».

A banda d’aquesta nova subvenció, cal recordar que Alcoi forma ja part d’un projecte de digitalització europeu impulsat també per la Comissió Europea sota el nom «Digital Cities Challenge» on només hi ha tres ciutats espanyoles: Alcoi, Gibraltar i Granada. Un projecte que acabarà la seua primera fase a principis de juny amb una trobada que tindrà lloc en Brussel·les. No obstant això, l’Ajuntament d’Alcoi ja ha anunciat que ha sigut convidada per la Comissió Europea, entitat que impulsa i subvenciona aquest programa, per a formar part d’una segona fase, sota el nom «Intelligent Cities Challenge» que es posarà en marxa a finals de 2019.