El candidat de Guanyar Alcoi i també membre de la Coordinadora, Lluís Català, ha reivindicat avui l’estricte codi ètic que compliran les regidores i regidors de la plataforma ciutadana: “Guanyar naix amb la voluntat de regenerar i netejar la política, i això no és cap brindis al sol. Aplicarem un estricte codi ètic als nostres representants públics que l’Assemblea fiscalitzarà detingudament”. En primer lloc, les regidores i regidors es comprometen a posar en marxa un procés de democratització de la representació política, fiscalització i rendició de comptes. Per això, faran públiques les seues agendes, per tal de fer visible amb qui es reuneixen i els temes que es tracten.

“Es tracta d’una mesura imprescindible –afirma Català– perquè massa sovint les decisions que atenyen les nostres vides es prenen sense llums i taquígrafs. Però, per sobre de tot, hem establert mesures per impedir la professionalització de la política”, segons el candidat, “un dels pitjors mals de la nostra democràcia i que és el germen de la corrupció.

Les regidores i regidors no ho podran ser-ho més de 8 anys, i després d’aquest període no podran accedir durant un període mínim de 3 anys a càrrecs de responsabilitat en empreses creades, regulades, supervisades, o que hagen estat beneficiàries d’un contracte municipal”. A més, renunciaran als regals i privilegis que se’ls puguen oferir, una pràctica habitual a l’administració que cal desterrar. I cobraran un sou màxim de tres vegades el salari mínim.

Per últim, en cas d’una imputació per faltes i delictes de corrupció, econòmics, prevaricació amb ànim de lucre, tràfic d’influències, enriquiment injust amb recursos públics o privats, suborn, malversació i apropiació de béns públics, cessaran immediatament. Així com per delictes de racisme, xenofòbia, violència de gènere, assetjament sexual, homofòbia o altres delictes contra els drets humans o els drets de les persones treballadores.