La ciutadania pot consultar en les pantalles instal·lades en els recintes o al mòbil a través d’una aplicació, la disponibilitat de places d’aparcament en tres pàrquings públics situats en el centre d’Alcoi. Els llocs amb aquest sistema estan situats en la Verge Maria (on es troben els jutjats), Sant Miquel i Torre de les Massanes. En total, es controlen tecnològicament 123 places d’aparcament lliure i 5 més, de mobilitat reduïda. Un projecte que està inclòs dintre de les accions del Pla Director de Smart City, aprovat per unanimitat en el ple municipal, i que pretén posar la tecnologia al servei de les persones per facilitar la vida a les alcoianes i els alcoians.

L’APP que està actualment en proves i serveix per a consultar les places dels pàrquings intel·ligents és «Alcoi Smart Parking», i ja es pot trobar a la App Store d’Android. També estarà en l’Appel Store a partir de finals de setmana o principis de la pròxima, ja que Apple té terminis més llargs per validar les aplicacions.

En l’aplicació es mostren d’una banda les places lliures, 123 en total, i d’altra, les de mobilitat reduïda, 5. L’usuari també pot activar la funció de detecció de pàrquings, que quan entres a 300 metres de les zones, t’avisa per un missatge de veu, del pàrquing que hi ha més a prop i de les places lliures. L’aplicació, com tots els sistemes tecnològics, ha passat una primera fase de proves amb usuaris seleccionats i, ara, està en proves de manera oberta. Es calcula que, fins d’ací 3-4 setmanes, no estarà validada en la seua totalitat.

Però l’aplicació de la tecnologia a la mobilitat d’Alcoi no es queda ací i hi ha altres novetats. El servei d’autobús ha estrenat una nova pantalla per indicar el temps d’espera que està situada a la parada de l’Hospital Verge dels Lliris.

L’altra aposta de mobilitat intel·ligent que s’ha posat en marxa és un sistema de càrrega i descàrrega intel·ligent en el carrer Santa Rosa, dintre del Pla d’Acció Comercial. Amb aquest es pretén que els vehicles no aparquen en les zones de càrrega i descàrrega, encenent-se una llum roja intermitent quan el vehicle passa del temps reglamentari.

Manolo Gomicia, regidor de territori i ciutat intel·ligent, destaca les característiques dels nous pàrquings intel·ligents: «No totes les zones d’aparcament són apropiades per posar un sistema de pàrquing intel·ligent, ha de complir un mínim de places perquè requereix una inversió important, manteniment i ajust periòdic però, creiem que és un sistema interessant per millorar la vida de la gent, i una de les aplicacions més visibles en el dia a dia que pot oferir la Smart City».

L’edil també ha afirmat que «aquests nous pàrquings milloraran a partir d’ara la vida a totes aquelles persones que han d’anar al centre de la ciutat a fer compres, gestions o gaudir de l’oci, és a dir, pràcticament tota la ciutadania, perquè tots passem en un moment o altres pel centre. Des del govern, també tenim previst habilitar nous espais en altres barris de la ciutat en aquells recintes que compleixen les característiques requerides».