Aquest matí, el plenari municipal ha aprovat la proposta final d’un dels principals documents urbanístics de la ciutat, el Pla General Estructural (PGE) després de resoldre totes les al·legacions presentades. La proposta s’ha aprovat amb els vots a favor de PSOE, Ciudadanos, Compromís i els dos regidors no escrits, i amb l’abstenció del Guanyar Alcoi i el PP. Ara, el PGE ha de rebre un informe de la Conselleria de Medi Ambient, per a aprovar-se definitivament amb una altra votació del ple municipal, en un termini de 7-8 mesos. Conjuntament amb el Pla també s’ha aprovat el Catàleg de Proteccions Estructural i l’expedient d’Avaluació Ambiental i Territorial Estratègica.

L’Ajuntament d’Alcoi ha aprovat la proposta del PGE tancant així un llarg procés per poder dotar a la ciutat d’un dels principals documents urbanístics. Un treball amb un important component tècnic que també ha tingut, segons el regidor de territori i ciutat intel·ligent, Manolo Gomicia, un llarg procés participatiu on s’han fet «moltes reunions i s’han acceptat moltes propostes dels grups polítics, i on també s’ha parlat i acceptat moltes aportacions de multitud d’entitats de la ciutat».

A part del procés d’elaboració també s’han rebut 31 al·legacions de les quals s’han contemplat 6, bàsicament de grups polítics i entitats socials. Les que no s’han contemplat eren proposta que tornaven a incidir en aspectes que ja s’havien rebutjat sense argumentar res nou. De les al·legacions presentades s’han produït nous plànols amb diverses modificacions en la Vall de Polop, Serpis i Molinar, entre altres.

Encara que l’aprovació definitiva haurà de tornar a ser votada al ple municipal, una vegada la Conselleria de Medi Ambient avalue el document i tècnicament s’incorporen les indicacions, amb aquesta votació es tanca un llarg procés que des del Govern entenen que era positiu tancar perquè els regidors que han treballat, aportat i coneixen el pla siguen els que avui decideixen sobre la proposta.

El pla alcoià defensa una ciutat compacta i sostenible, un fet que està també en les directrius que marca tan Europa com l’ONU. Al mateix temps, també té en compte una visió àmplia del territori, ja que aquest no només es pot pensar des del punt de vista estricte del terme municipal sinó que ha de tindre en compte altres territoris com la comarca.

Des del govern es destaca que és el primer pla de tota la Comunitat Valenciana que es presenta amb la nova normativa. I Gomicia també afegeix: «compta amb més d’1 milió de metres quadrats de sòl terciari industrials, comptant amb els 400.000 nous metres i amb el que ja existeix als polígons actuals». I afegeix: «Vull destacar també el catàleg de protecció que ha estat elaborat per un equip alcoià i que ens permet tindre un document molt professional, pensant en el patrimoni de la nostra ciutat».