La candidata a l’alcaldia Sandra Obiol ha anunciat hui que Guanyar Alcoi fiscalitzarà degudament la gestió de l’empresa concessionària de la neteja viària i recollida de residus perquè el servei és “molt insuficient”: “Les alcoianes i els alcoians destinem vora 4 milions d’euros cada any, que ens vindrien molt bé en altres àrees com benestar social, per fer front a un servei privatitzat que no compleix amb les expectatives ni amb el propi contracte signat, tal i com han assenyalat les tres auditories realitzades”.

Per això, des de la plataforma ciutadana s’anuncia que es portarà a terme un control estricte del compliment del contracte i s’adoptaran mesures per garantir un bon servei. “En poc més d’un any –relata Obiol– ens hem trobat amb l’intent de la concessionària de subcontractar el servei de neteja, cosa que és totalment irregular; amb incompliments reiterats pel que fa al buidatge dels contenidors, i amb la instal·lació d’uns poals al Centre que ens volien fer passar per contenidors”.

Davant d’això l’Ajuntament ha anunciat inspeccions i fins i tot va arribar amb amenaçar amb multar amb 500 euros diaris l’empresa (una quantitat irrisòria per un contracte d’aquesta magnitud), cosa que evidentment no s’ha fet, a pesar que no millorar en absolut el servei.

“La ciutat està bruta, el preu del serveis és desmesurat i, el que és pitjor, des del govern es mira cap a un altre lloc”, resumeix l’alcaldable. “Mereixem una ciutat neta, i estem convençuts que això passa per una gestió pública on el govern municipal es faça responsable en primera persona i no delegue: hi ha estudis a bastament, fins i tot del Tribunal de Comptes, que demostren que el servei en mans privades multiplica els costos i no millora la qualitat. Però fins que aquest moment aplegue, amb la finalització del contracte, sotmetrem l’empresa a un escrutini diari dels comptes i del servei”.

El model de Guanyar a mitjà termini és la comarcalització del servei per tal de reduir despeses gràcies a l’economia d’escala i la implementació d’un Programa de prevenció de residus que ens permeta establir polítiques i estratègies per reduir en origen la producció dels residus urbans i transitar cap al residu zero en tots els àmbits: municipal, escolar, domèstic i industrial.