El Projecte Ciutats Amigables amb les Persones Majors pretén facilitar que els seus ciutadans envellisquen de forma activa, així com comptar amb estructures i serveis perquè totes les persones, independentment de les seues edats, habilitats i capacitats, gaudisquen de bona salut i visquen amb seguretat participant activament en tots els àmbits de la vida social. Amb l’entrada de la ciutat a la xarxa de Ciutats Amigables amb les Persones Majors, Alcoi es compromet a compartir i promoure els valors i principis fonamentals de l’enfocament favorable a l’edat de l’OMS. Per a complir-lo, cal crear entorns locals aptes per a l’edat, i participar activament en la xarxa, incloent-hi l’intercanvi d’experiències amb altres membres.

Aroa Mira, regidora de Polítiques Socials, mostra la seua satisfacció pel reconeixement i destaca que «demostra el ferm compromís de l’Ajuntament d’Alcoi amb un col·lectiu com les persones majors. Els nostres majors es mereixen que els tinga’m molt en compte, perquè gràcies al seu esforç estem ací. Durant molt anys, ells han portar endavant les seues famílies i han fet créixer la nostra ciutat, així que ara ens toca tornar-los un poquet d’eixe esforç proporcionant-los un envelliment actiu, digne, acompanyat i respectuós. I com no, aprofitant també tots els seus coneixements, experiència i disponibilitat de temps»».

En Alcoi, segons el padró municipal, hi ha més d’11.000 persones majors de 65 anys, així com 12.000 infants i adolescents. En total, més de 20.000 persones, un terç de la població amb necessitats pròpies. «Formar part de Ciutats Amigables amb les Persones Majors, igual que ser Ciutat amiga de la infància per Unicef, no són només títols sinó un compromís clar d’Alcoi i el seu Ajuntament, tant amb els seus majors com amb les seues xiquetes i xiquets. Totes dues són franges socials que mereixen ser, especialment escoltades, cal treballar la seua participació i tindre en compte les seues necessitats específiques a l’hora de fer polítiques públiques» afegeix Mira.
En 2019, la xarxa ja compta amb més de 800 municipis, entre ells, Alcoi. Aquesta incorporació de la ciutat suposa formar part d’un creixent moviment global de comunitats, municipis i altres nivells que s’esforcen per satisfer millor les necessitats dels seus residents majors. La xarxa creada per l’OMS es pot consultar aci.