L’Ajuntament d’Alcoi, per tercer any consecutiu, està duent a terme el Programa d’Itineraris d’Inserció Sociolaboral de Persones en risc o situació d’exclusió social. Aquest programa, cofinançat per la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons Social Europeu (FSE) de la Comunitat Valenciana 2014-2020 i la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, té com a fi la millora de l’ocupabilitat de les persones de la ciutat d’Alcoi que estan en risc o situació de risc d’exclusió social.

Al llarg de l’any 2019, s’han atés 155 usuaris, la gran majoria d’ells derivats per Serveis Socials i la resta derivats per l’Agència de Desenvolupament Local o usuaris que s’han dirigit personalment a l’oficina del carrer Sant Domenec 5, perquè volien participar en el Programa i millorar el seu nivell d’ocupabilitat. En el programa estan treballant dos Tècnics d’Inserció Sociolaboral i un Treballador Social i, per a finalitzar el curs, que es reprendrà al setembre, s’ha realitzat un lliurament de diplomes a tots els participants per part de la regidor de Polítiques Socials, Aroa Mira.

L’objectiu general del programa és l’acostament de les persones en situació de vulnerabilitat a la integració i a l’ocupació, millorant la seua ocupabilitat. Amb aquest fi, es plantegen en el desenvolupament del programa itineraris personals d’inserció, que inclouen tant sessions individuals com sessions grupals, per a afavorir i reforçar actituds, competències i factors socials per a l’ocupació dels participants en el programa. Enguany s’ha augmentat la temàtica de les sessions grupals, ja que la continuïtat del programa, respecte a anys anteriors, permet poder implementar adequadament tota les accions plantejades en els Itineraris Personals d’Inserció que se li fan a cadascun dels participants.

Aroa Mira, edil de Polítiques Socials, destaca el treball realitzat des d’aquesta oficina: “Cal destacar el treball realitzat aquests tres últims anys en l’oficina del carrer Sant Domenec per ajudar a trobar ocupació a les persones més vulnerables, més enllà de les xifres, en aquests casos és important, els noms, darrere de cadascun d’aquests usuaris hi ha una història i una família, i tant ells, per la seua intenció de créixer com a persones, com les persones que treballen amb ells, es mereixen un reconeixement”.

Enguany, des de gener, a l’Aula d’Informàtica del Centre Social de la Zona Nord, els dijous s’està realitzant el taller d’Alfabetització Digital, sent 15 les sessions realitzades fins al moment suposant més de 30 hores de formació en aquesta matèria, amb 24 participants. L’objectiu d’aquest taller és acostar les noves tecnologies a aquest col·lectiu, ja que és una competència indispensable ja no només per a la cerca activa d’ocupació, sinó també per a poder realitzar gestions bàsiques diàries. A més, gran part dels assistents a aquest taller, realitzen setmanalment tasques de cerca activa d’ocupació a través d’Internet. Assenyalar que alguns d’ells ja han realitzat entrevistes de treball arran d’aquesta cerca i fins i tot, un d’ells ha accedit al mercat laboral.

També des de principis d’any s’han desenvolupat 2 tallers de motivació amb un total de 23 participants, que han aprés a millorar la seua actitud enfront de la cerca de treball i algunes eines molt útils per a afrontar nous reptes i noves situacions de cara a una millora personal. A més, s’han desenvolupat 2 tallers d’habilitats socials, on els 20 participants han treballat com aconseguir eliminar pors i millorar la forma de relacionar-te amb els altres entre altres objectius.

Com a novetat, s’ha dut a terme un taller de Dret laboral Bàsic, amb 13 participants, en el qual han aprés tant els drets com les obligacions del treballador així com els diferents tipus de contractes, i 3 tallers de Lecto escriptura, amb tres participants que han aprés els coneixements bàsics de lectura i escriptura, per a després poder accedir a l’Escola de Persones Adultes Orosia Silvestre.