Acaba la 29 Mostra de Teatre i és hora de fer balanç. El director de la Mostra, Miquel Santamaria, ha qualificat d’èxit rotund aquesta edició i dóna per vàlid l’esquema compacte de programació i activitats professionals reunides en quatre dies, i deixant fora el cap de setmana. Per a Santamaria, “ha estat una fórmula que ha agradat a tots. Per una banda, el públic en general ha pogut veure les funcions amb més tranquil.litat, i d’altra banda, els productors, gestors i responsables de companyies també han combinat a la perfecció la visualització d’espectacles i les mateixes activitats professionals. Així, podem dir que molts d’ells han perllongat la seua presencia tot i no tindre-ho previst, perquè han pogut treballar mot a gust, i no de manera tan concentrada. Ara per ara, és el sistema més útil.”

El director de la Mostra, a l’espera de confirmar les xifres dels últims espectacles del dijous, eleva a vora 5.000 les persones que han participat de la Mostra, bé com a espectadors o bé com a professionals. Una dada importantíssima, superior a la d’anys anteriors i que confirma la idoneïtat d’aquest nou sistema.

Pel que fa a l’activitat professional, ha estat molt interessant i productiva per als gestors de les arts escèniques. En paraules de Santamaria, “la roda de negocis ha funcionat. Algunes companyies han tancat moltes funcions per a l’any que ve, i això és important. Hi ha molt bona percepció. Això pel que fa a les obres consolidades, pel que fa a les estrenes, hi ha temps suficient per a anar incorporar-les a les programacions. Els contactes professionals s’han fet”.

Grans èxits

Santamaria sosté que hi ha hagut una assistència professional rotunda (vora 250 professionals), i també una resposta massiva per part del públic d’Alcoi, que ha omplit els teatres “i en algunes funcions s’ha quedat sense poder entrar, sobretot les que s’han representat en xicotets recintes. Ens sap malament, però farem el possible per repetir-les en el futur pròxim”, ha conclòs.

Per al director de la Mostra, els espectacles han agradat de manera generalitzada, però especialment aquells que es desenvolupen al carrer (Passeig de Cervantes i Plaça de Dins) i els de gran format al Teatre Calderón. Per gèneres, també les comèdies, que han agradat especialment.

Santamaria ha estat molt rotund en dir que “el nivell ha estat molt alt pel que fa als espectacles. Hi ha hagut algunes actuacions memorables. Si haguera de destacar dos, per la resposta del públic, podrien ser la producció de Sol Picó i la Generalitat Valenciana, “Animal de Séquia” de dilluns dia 3, i també ‘La Dansa de la Venjança’, de la companyia ‘La Villarroel’. Ambdues tingueren una afluencia total i una resposta molt positiva del públic”.

Alguns espectacles han tingut més afluència que la mitjana habitual de tot l’any als recintes teatrals alcoians, i alguns podien haver tingut major presència si no fos per la limitació dels espais.

Raül Llopis: «Hem aconseguit que la ciutat faça seua la Mostra»

El regidor de Cultura, Raül Llopis, fa balanç de la Mostra de Teatre d’Alcoi 2019 i, a banda de les xifres i la part professional de l’esdeveniment del qual ja s’ha parlat per part de la Direcció de la Mostra, destaca l’aposta municipal perquè un esdeveniment referent en el món professional també el sentiren seu les alcoianes i alcoians, participant i considerant a la Mostra una part més del calendari social de la ciutat.
Des del govern, més enllà de les excel·lents xifres d’espectadors i d’afluència de programadors en l’edició 2019, es destaca la nova visió de l’esdeveniment cultural, apostant per la participació dels ciutadans així com l’important suport de la Generalitat que suposa la signatura del conveni i la subvenció directa.
Llopis explica: «Aquesta legislatura, ens vam trobar una Mostra que gràcies a la feina de molta gent havia sobreviscut a la crisi amb més de 30 anys a l’esquena. Culturalment, la Mostra s’havia consolidat, essent un producte professional d’alta qualitat, molt reconegut fora d’Alcoi en el sector i amb un suport minvant per part de la Generalitat Valenciana. També un producte pensant de manera molt professionalitzada però poc obert a la ciutadania, una Mostra que la ciutat no acabava de sentir seua i de la que participava menys del que nosaltres volíem».

Des del Govern, es considera que aquests últims anys, els canvis han sigut molt positius i que, sense deixar de banda la part professional, indiscutiblement importantíssima i en últim fi, la que dota de sentit l’esdeveniment, s’ha apostat molt més per formats de carrer, en diferents llocs, amb públic de totes les edats, en involucrar a la ciutadania, d’una banda, amb la celebració de la Mostra de Teatre Escolar un mes abans, amb el treball per desenvolupar l’Escola Municipal de Teatre i que també participara, i amb el canvi de format. «En certa manera, Alcoi vivia una mica d’esquenes a la Mostra, la veia de perfil i ara, la viu, l’estima, parla d’ella amb orgull, participa i considera que és un dels altres grans esdeveniments culturals i turístics que té la ciutat» afegeix Llopis.
D’altra banda, cal recordar, el canvi des de Cultura Arts i la Generalitat Valenciana, que ha considerat la Mostra d’Alcoi com a Mostra referent valenciana. Des del Govern es destaca el pressupost de 190.000 euros de la mostra, amb una partida econòmica nominativa dels fons municipals d’un total de 60.000 euros per a la Mostra, i també d’altres recursos i serveis municipals dels quals es fa ús. Però, sobretot, es posa l’accent en el suport autonòmic, «tal vegada el més important de la implicació de la Generalitat és que, per fi, hem aconseguit signar un conveni, amb ell, hem fet un pas important i garantim el suport per a futures edicions, perquè un conveni d’aquest tipus sempre és complicat retirar-lo. D’altra banda, també cal destacar la subvenció autonòmica directa d’un total de 90.000 euros per l’esdeveniment» conclou Llopis.