La Regidoria de Democràcia Participativa i Transparència de l’Ajuntament d’Alcoi en col·laboració amb la Regidoria d’Educació, ha posat novament en marxa el projecte “Educació per a la Participació – Pressupostos Participatius per a Xiquets i Xiquetes”, projecte de sensibilització i foment de la Participació Ciutadana per a jóvens en edat escolar. Enguany enfocat a l’alumnat de tercer de l’ESO dels centres educatius públics i concertats d’Alcoi i el CLIA (Consell Local d’Infància i Adolescència).

L’Ajuntament d’Alcoi ha destinat una partida pressupostària al projecte “Educació per a la Participació”, dotada de 20.000 euros per a dur a terme les propostes viables seleccionades realitzades per l’alumnat, fins a completar l’import pressupostari consignat a aquest efecte. Les activitats es duran a terme durant el segon semestre de l’any 2019.
El primer pas va ser fer sessions en cada una de les aules. Després es va dur endavant una primera sessió de presentació del projecte, reflexió sobre què és l’oci i les seues característiques, on es van veure les propostes i es va fer una primera priorització.
Des de l’ajuntament s’ha fet una valoració de les propostes i s’ha vist quines són viables, després s’ha dut endavant una segona sessió de priorització final de les propostes, per finalment acabar hui divendres 7 juny, en el CCJ amb l’acte de clausura amb representació de l’alumnat. En aquest acte s’exposaran les propostes prioritzades que l’alumnat ha treballat.
En total es duran endavant 11 activitats, que són les següents: Taller de defensa personal, taller de teràpia amb gossos, torneig de baseball, torneig de paintball, setmana gastronòmica de les cuines del món, convivència jove amb grups de música locals, jornada d’airsoft, treballar valors treballant mitjançant el hip hop, concurs de fotografia temàtica, taller d’art (dibuix i pintura) i casa del terror.
La regidora de Democracia Participativa, María Baca, recorda «que els objectius d’aquest projecte, entre altres, són sensibilitzar a la joventut sobre la importància d’actuar de mode responsable i de manera crítica en la presa de decisions, propiciar la reflexió col·lectiva basada en la seua realitat i en la de l’entorn que viuen i donar a conéixer els Pressupostos Participatius com a element de millora, transformació i canvi social, al mateix temps que s’orienten els recursos públics a la cobertura de necessitats des de la visió de la joventut».