El regidor d’Empresa, Formació i Innovació, Manolo Gomicia, i la Mobility Manager, Magui Candela, s’han desplaçat els dies 4 i 5 de juny a la ciutat de Roma (Itàlia), integrant de Xarxa FP, membre del Comité Executiu i responsable de la Tresoreria de l’associació. La visita tenia com a objectiu consolidar les relacions que ja existeixen entre totes dues ciutats i estudiar futurs projectes.

Durant la visita a l’Ajuntament de Roma, la comitiva alcoiana es va entrevistar amb el responsable de l’àrea de Desenvolupament Econòmic i Activitats Productives i amb membres de l’equip del departament de Treball i Formació Professional. En el transcurs d’aquestes reunions es va realitzar una taula redona amb professionals de l’àrea que van aportar una visió de la Formació Professional que s’imparteix a Itàlia, tant l’FP de segona oportunitat municipal com la gestionada pel govern regional i es van estudiar els punts en comú i diferències entre tots dos sistemes educatius.

Així mateix, es va visitar un centre d’FP que envia alumnes a realitzar pràctiques a empreses d’Alcoi i es van realitzar entrevistes amb equips directius i docents de centres d’FP de la ciutat per a consolidar la relació entre tots dos municipis i estudiar futures vies de cooperació. L’estada va permetre, així mateix, visitar empreses romanes que puguen acollir en un futur a estudiants d’Alcoi de diferents perfils professionals.
Manolo Gomicia, regidor d’Empresa, Formació i Innovació, destaca la bona reputació d’Alcoi en xarxa FP: «Amb la feina que hem realitzat als últims anys, la nostra ciutat s’ha situat a xarxa FP com una destinació molt reconeguda, per el bon fer dels gestors i també per la ciutat, que ofereix moltes possibilitats empresarials i una vida esportiva i cultural molt activa, que els alumnes visitants valoren molt positivament. Hem d’aprofitar aquesta situació per a seguir establiment relacions amb noves destinacions i així ampliar les possibilitats de mobilitat dels nostres alumnes i docents».
L’Ajuntament d’Alcoi, a través de la Regidoria d’Empresa, Formació i Innovació va entrar, en 2012, a formar part de Xarxa FP, una xarxa que permet la mobilitat d’alumnes i professorat de Formació Professional entre diferents països d’Europa. L’objectiu primordial és que els alumnes i professors alcoians milloren les seues capacitats lingüístiques i coneguen la realitat laboral i educativa d’altres països europeus, facilitant la seua formació i incorporació al món laboral. Alcoi també ha rebut al llarg d’aquests anys a molts alumnes d’altres països que han realitzat pràctiques en diferents empreses alcoianes.

Actualment, Xarxa FP reuneix en 33 ciutats de 15 països (Alcoi (ÉS), Antwerpen (BE), Barcelona (ÉS), Berlín (DE), Breda (NL), Brussel·les (BE), Constanta (RO), Gandia (ÉS), Granada (ÉS), Hamburg (DE), Kokkola (FI), Kuopio (FI), Lisboa (PT), Madrid (ÉS), Mislata (ÉS), Munic (DE), Oulu (FI), Palerm (IT), Reus (ÉS), Roma (IT), Rovaniemi (FI), Sète (FR), Skelleftea (ES), Tartu (EE), Tolosa de Llenguadoc (FR), Ventspils (LV), Viborg (DK), Westerburg (DE), Zwolle (NL) i les recentment incorporades Espoo (FI), Herning (DK), Lublin (PL) i Praga (CR).
EL Pla Estratègic de l’organització 2016-2020 estableix tres prioritats en l’àmbit de la mobilitat i innovació de la FP europea en línia amb les prioritats estratègiques de la UE: Millorar la qualitat i quantitat de la mobilitat de la FP; Estimular i promoure la innovació en l’FP i Contribuir al disseny de Polítiques de la UE en matèria d’FP.