El regidor de Modernització de l’Administració, Alberto Belda, i tècnics municipals han assistit en Madrid al V Congrés de Ciutats Intel·ligents. Un esdeveniment que aborda les principals temàtiques relacionades amb la ciutat i el territori Intel·ligent d’una manera transversal i multidisciplinària amb la presentació de diverses empreses, projectes i iniciatives que s’estan desenvolupant actualment en municipis de tot l’estat.
El V Congrés Ciutats Intel·ligents potència l’intercanvi de coneixement i experiències entre les ciutats que estan apostant per l’Smart City. Tot això permet a l’assistent conéixer diferents àmbits, des del legal al tècnic passant pel social, amb un format eminentment pràctic basat en la presentació de projectes de ciutat ja desenvolupats o en desenvolupament. Entre els casos que es presenten en el congrés es troben ciutats com Rivas Vaciamadrid, Mataró, Benidorm, València, Madrid o Vigo.

Belda explica: «Des del govern d’Alcoi fa molt temps que estem desenvolupant una clara estratègia de ciutat intel·ligent concretada, tant en el Pla Director Smart City que vam aprovar la passada legislatura, com en el programa de la Comissió Europea «Digital Cities Challenge» del que ha format part Alcoi amb només dues ciutats espanyoles més, Algesires i Granada. El programa ja està finalitzat però Alcoi participarà en la continuació del mateix, el «Intelligent Cities Challenge» que es posarà en marxa a finals d’any».

Cal recordar que aquest programa de la Comissió Europea es tractava d’un programa de tutorització durant 18 mesos per a implementar polítiques digitals en el municipi però, no solament des del punt de vista de l’administració sinó també, des del punt de vista del teixit empresarial i social.

L’edil també ha destacat que «la Smart city és un àmbit que evoluciona molt ràpidament pel que és imprescindible estar als fòrums, tant per conéixer, de primera mà, noves línies d’ajudes com per poder intercanviar experiències amb altres ciutats i conéixer projectes reals que ja s’estan aplicant a altres territoris».

La jornada ha començat amb la inauguració del Director General Red.es, David Cierco Jiménez de Parga amb Carlos Daniel Casares Díaz

Secretari General de la Federación Española de Municipios y Provincias, FEMP i Inés Leal, Directora Congreso Ciudades Inteligentes Grupo Tecma Red. A continuació, s’han realitzat dues ponències magistrals, «Estrategia Española de Ciudades y Territorios Inteligentes: avances y novedades» de Antonio Alcolea Muñoz, Subdirector General de Fomento de la Sociedad de la Información de la Secretaría de Estado para el Avance Digital, SEAD. Alcolea és una de les persones amb les que va conversar la delegació alcoiana en Brussel·les durant la clausura del «Digital Cities Challenge» sobre noves línies de treball i subvencions estatals.

L’altra ponència magistral ha sigut el «Balance de las convocatorias Red.es para el impulso de las Ciudades y Territorios Inteligentes” de
Francisco Javier García Vieira, Director de Servicios Públicos Digitales
Red.es. La trobada també ha presentat ponències d’empreses especialitzades en temes de tecnologia aplicada a la gestió de territoris i casos pràctics de diferents ciutats que ja estan desenvolupant amb èxit projectes en l’àmbit de la tecnologia aplicada al territori.

Aquest esdeveniment és el principal Fòrum de referència professional sobre la temàtica a Espanya i es troba inclòs dins de les accions rellevants reflectides dins del Pla Nacional de Territoris Intel·ligents PNCI (Acció 4: Comunicació i Difusió).